Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Коли рот набитий ковбасою, говорити важко будь-якою мовою

Коли рот набитий ковбасою, говорити важко будь-якою мовою.
Дискусія на тему "Мова як засіб та чинник державотворення". Фото: Гал-інфо

Останніми днями цілком прогнозовано в усіх етерах і на усіх шпальтах рясно товчуть в ступах набори слів від «експертів» з мовного питання, які з аналогічним завзяттям і відсутністю глибинних знань, і розумінь процесів будуть готові коментувати правильність приготування салату олів‘є розбиваючи один одному носи з приводу таких тонких нюансів, як «згідно оригінальному рецепту французького кухаря, в олів‘є кладуть не варену ковбасу, а куряче філе».

І я вам скажу оту передачу про олів‘є, та ще я яка б завершилася мордобоєм я б з радістю подивився, нічого не поробиш, я теж людина.

Але, слухати дурниці викладені з абсолютно серйозним виразом обличчя, які стосуються мовного питання, вибачайте — не можу. Коли з приводу мовного питання виступає якась потороч, яка не дала ради за 30-40-50 років свого життя вивчити в Україні українську мову, вже не кажучи про те, що пасажир цей в мовній темі випадково застрибнув в останню мить у вагончик який відправляється в студію 1+1, то експертність його мені виглядає, м‘яко кажучи сумнівною.

Як ото можна цитувати до прикладу Черняка, стосовно мовного питання? Хто він такий в цій темі? Які такі «друзья бізнесмєни, каториє паддєрживают», що мовою не нагодуєш? Звідки висновки про те, що важливі бізнес закони лежать і їх не голосують, а от мовний — раз і прийняли. От тут одразу видно, що людина далека від теми, як ніхто.

Закон про мову зайняв ТРИ роки приготування і дуже жорсткого лобіювання його прийняття. Довелося тримати удар з усіх сторін, проти його прийняття були всі сторони, котрі звикли спекулювати на мовному питанні, прийняти його лише в той спосіб, який комусь видавався вигідним саме йому, вимагали ситуативні союзники, але нічого, ми виманеврували, вистояли й тепер кожен, хто ставив палки в колеса може гордо ходити й пишатися на ефірах тим, що він голосував за мовний закон.

Так от, пану Черняку, та іншим шлункам на двох ногах, хочеться сказати, що якщо важливі на вашу думку закони не приймаються, то можливо саме ви не зробили для цього абсолютно нічого? Може так воно вам треба насправді, лиш би поговорити?

Бо мені якось вдавалося і мовним законом займатися й інвестиціями.

В обох напрямках з позитивним результатом.

То може проблема у вас?

P.S. Не вмієте лобіювати закони й зміни до них? Приносьте, обговоримо.

Роман Матис

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ