Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Лікарі-герої: "вбиті" СОVID -19

Пандемія нового штаму коронавірусної інфекції, яка викликає захворювання COVID-19 несе загрозу для усього людства. Особливо в цей час захисту потребують лікарі.
Philippine Weather System/Pacific Storm Update

У цілому світі громадяни, які перебувають на карантині вдома, висловлюють повагу лікарям та медичним працівникам , які борються проти епідемії COVID-19.

Італійський лікар Роберто Стелла, 67 років, президент медичної асоціації в північному регіоні Варези (Італія), лікар загальної практики (сімейний лікар) в Бусто-Арсізіо, місті, яке розташоване у 20 милях від Мілана. Він продовжував лікувати пацієнтів навіть після того, як персональні засоби захисту  закінчилися.

Журналіст італійської служби новин ANSA, Алессандро Коломбо, повідомив що Стелла сказав йому: “У нас закінчилися маски. Але ми не зупиняємося. Ми обережні і продовжуємо працювати далі”.

І все ж надважливе питання: забезпечення персональними засобами захисту медичних працівників. Подібна ситуація склалася і у Польщі, де Лікарська палата Варшави звернулася до державних органів влади щодо дефіциту забезпечення засобами захисту: «Apel Prezydium RADY LEKARSKIEJ W WARSZAWI do centralnych władz publicznych w sprawie dramatycznych niedoborów środków ochrony osobistej».

Лікарі та медсестри, що борються з коронавірусом у Китаї, помирають як від інфекції, так і від втоми.

Лю Чжимінг, директор лікарні в Ухані заразився наприкінці січня, коли тисячі пацієнтів почали скупчуватись у переповнених лікарнях Уханя. Лю відмовився щоб його дружина, медсестра Цай Ліпінг, допомагала йому побоюючись, що вона теж захворіє. Він навіть тримав її подалі, коли його перевели в реанімацію.

  • "Чи можу я прийти подбати про тебе?", – вона надсилала йому повідомлення.

    “Ні”, – написав Лю.

Лю помер 18 лютого.

Китайські владні структури в частині охорони здоров’я та команда Всесвітньої організації охорони здоров’я повідомили, що 3 387 медичних працівників в Китаї були заражені COVID-19, більше 90% яких знаходилися в провінції Хубей.

“The Times” нарахував щонайменше 18 випадків смерті медичних працівників, задіяних у медичній допомозі на COVID-19, включаючи медсестер та лікарів, які померли не через інфекцію, а через зупинку серця, або інші недуги, перевтому тощо.

Недавно троє лікарів померли за один день, усі заражені COVID-19. Одному з них, Сіа-Сісі, гастроентерологу в Ухані, було 29 років. Інший лікар, Пен Іньхуа, також 29 років, помер у Ухані від інфекції 20 лютого. Він відклав весілля на 1 лютого, пообіцявши своїй вагітній нареченій, що вони проведуть церемонію після завершення епідемії.

Більшість інфікованих медичних працівників знаходились в Хубеї, на початку епідемії в Ухані, коли була нестача персональних засобів захисту, недостатнє забезпечення апаратурою лікарні та транспортом. Медики зіштовхнулися з величезною кількістю пацієнтів. Історії лікарів та медсестер розповідають про імпровізацію та тиху наполегливість у війні проти загадкового вірусу.

У телефонному інтерв’ю для “The Times”, 29 січня лікар з Уханя розповів  що у 12 із 59 лікарів його лікарні мали симптоми вірусу, включаючи легеневі інфекції, але вони продовжував лікувати пацієнтів.

Відтоді йому та іншим медичним працівникам наказали припинити спілкування з пресою.

Також є випадки смерті від перевтоми. Сонг Інгджі, 28-річний фармацевт, який одноосібно керував забезпеченням ліками в лікарні, а потім вночі проводив температурний скринінг на шосе. Він працював до півночі 2 лютого, стоячи на узбіччі дороги під морозним вітром, за словами колеги, який був із ним. Це був його десятий день поспіль у команді протидії епідемії.

Наступного дня його знайшли мертвим у гуртожитку лікарні. Причиною стала зупинка серця від виснаження.

Ван Тучен, 37 років, лікар у селі Сінангчжуан Хенань, який 10 лютого був знайдений мертвим у своїй клініці. Його діагнозом була також зупинка серця через перенавантаження та втому.

У Нанкіні, керівниця групи боротьби з епідемією в лікарні, працювала 18 днів без відпочинку, а  6 лютого пішла додому, “лягла і більше не прокинулась”, повідомляють китайські державні ЗМІ. Їй було 51 рік.

 Справжні герої

У багатьох містах, лунають оплески та флешмоби, а у соціальних медіа з’являються  повідомленнями на підтримку тих, хто піддається ризику, щоб допомогти іншим.

Браво!”, – одна жінка кричала у вікно у Парижі, повідомляв Reuters.

Наприклад, у карантинній Франції громадяни зі своїх вікон та балконів аплодувати медичним працівникам, аби у такий спосіб висловити медикам  жест підтримки.

Громадяни Голландії також влаштували  публічні аплодисменти своїм медичним працівникам.

Також сотні тисяч людей аплодують медичним працівникам у Facebook, Twitter, Reddit та на інших платформах соціальних мереж.

На одній фотографії, показано десятки лікарів у масках на борту літака з провінції Хубей в Китаї, де вони, допомагають стримувати спалах інфекції на Філіпінах.

Люди дякують лікарям за відданість та жертву і пишуть: “Ви справді герої”.

Громадяни  також підтримують інших людей, які допомагають забезпечувати життєдіяльність суспільства в умовах кризи, включаючи працівників продуктових магазинів, водіїв доставки та поліції.

Зважаючи на ситуацію, яка склалася у світі та Україні. Опираючись на вище наведені факти загрози життю та здоров’ю медиків в умовах пандемії коронавірусної інфекції Головна управа Українського лікарського товариства у Львові підготувала публічне звернення до органів влади.

ПУБЛІЧНЕ ЗВЕРНЕННЯ

Українського лікарського товариства у Львові

У зв’язку із надходженням до УЛТ у Львові сигналів про різкий дефіцит засобів індивідуального захисту медичних працівників (найбільше сімейних лікарів, працівників екстренної медичної допомоги та лікарень, які надають допомогу хворим з коронавірусною хворобою).

З огляду на сучасну епідеміологічну ситуацію, ми закликаємо центральні органи державної влади негайно вжити максимальних заходів, щодо усунення потреби, насамперед, у частині забезпечення: одноразових хірургічних масок, респіраторів типу FFPT 2,3, спецодягу, захисних рукавичок, окулярів  та діагностичних тестів, які відповідають стандартам, описаним в інструкціях Всесвітньої організації охорони здоров’я.

 Водночас розуміємо складність ситуації і висловлюємо підтримку та допомогу в реалізації дій  направлених для боротьби з епідемією COVID-19.

За даними аналізу 83 774 пацієнтів у провінції Хубей станом на 1 березня 2020 року серед залучених 41 600 медичних працівників заразилося 3378, які працювати у вогнищі інфекції. Це означає, що практично кожен 12 медик був інфікованим. 22 медики померло від ускладнень Covid-19, а ще 60 медиків від загострення власних супутніх захворювань або перевтоми (медики у середньому працювати 12-18 діб без перерви).

Гірша ситуація у Італії, де люди і влада тривалий час нехтували ситуацією, а система охорони здоров’я не справилася із пандемією. Число смертей (3405)  уже перевищило кількість у Китаї (3245), а кількість нових випадків стрімко зростає (+5322 за 19.03.20).  Гостра нестача у медичних працівниках заставила залучити медиків-пенсіонерів (щонайменше троє відомих медиків віком більше 60 років загинули у перші дні від covid-19), а решта виявилися непідготовленими. Так 118 (20%) з 600 сімейних лікарів у Італії інфікувалися після прийому хворих з Covid-19.

З повагою Голова УЛТ у Львові

Олег Дуда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ