Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Пересторога нам нинішнім в "пересторозі" року Божого 1605

Не секрет, що нова ПЦУ потребує досить серйозної внутрішньої реформи богословської освіти, освіти тих, хто має стати в майбутньому духовною елітою нації.

Без цього аніяк ми не зможемо стати більш сприйнятливими нашим строкатим, подекуди релігійно-збайдужілим до Церкви, суспільством. Допоки ми будуватимемо храми з позолоченими банями, а водночас не дбатимемо про богословські школи, їх внутрішній дух та організацію, про нові методи підготовки майбутніх богословів та священнослужителів, ми можемо стояти на місці, мертвіти, так і не розпочавши ходи вперед, і не стати спроможніми напоїти наших вірних тим жаданним «новим питтям», якого чекають вони від новостворенної Православної Церкви України, від її священників, від духовної еліти. Така справа перебудови та вдосконалення богословської освіти, розвитку наших духовних шкіл, потребує гарних добродіїв та меценатів. Так було завжди і так має бути зараз. 

Не подумайте, і боронь Боже, щоб ви таке зробили, що я перший заявляю такі очевидні речі. В Україні завжди було багато меценатів охочих будувати гарні й величні церкви, але на пальцях можна було перерахувати тих князів та княгинь, шляхтичів і шляхтянок, що дбали про освіту народу Божого, в тому числі і майбутніх пастирів, духовних поводирів народу. Хочу подати цитату з давніх-давен, з 1605 р., з полемічного твору «Пересторога»: «І так були великії ревнителі, іж много з великим коштом церквей і монастирей намурували і маєтностями опатрили, злотом, среблом, перлами і дорогим камінням церкви приоздобили, книг великоє множество язиком словенським нанесли, леч того, що було найпотребнійшоє, школ посполитих, не фундували».

Фундувати богословську освіту - це означає дбати про духовне здоров‘я народу! Для людини ХХІ ст. розумне, духовно-багате, морально-навчальне слово отця, виголошене з церковного амвону, не менш важливе, аніж позолочений іконостас і виткані золотом ризи священика. 

Ось така брати та сестри нам пересторога!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ