Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Скільки ж виборчих округів буде на Львівщині восени?

Писати про нове виборче законодавство щодо виборів до органів місцевого самоврядування вже, мабуть, стало моветоном. Особисто я вже не збирався це робити, оскільки двічі вже про це писав. Але днями у соціальних мережах розпочалась активна кампанія публічних звернень до народних депутатів України щодо фальсифікації законопроекту, поданого Гройсманом на підпис Порошенку. Особлива увага у цих зверненнях робиться на маніпуляціях із кількісним складом місцевих рад.

І дійсно наша влада ніяк не може визначитись, скільки ж буде депутатів у кожній з рад. Згадаємо ще раз хронологію цих маніпуляцій на прикладі двох рад – Львівської обласної та Львівської міської рад.

Після першого читання цього законопроекту, яке відбулось 14 червня, львівські виборці мали б обирати до Львівської міської ради 56 депутатів, а до Львівської обласної ради – 80 депутатів.

Під час підготовки тексту до другого читання кількісний склад місцевих рад суттєво зріс. Станом на 2 липня склад Львівської міської ради уже зріс до 90 депутатів, а Львівської обласної ради – до 110 депутатів. Це, нагадую, остання з офіційно оприлюднених редакцій законопроекту «Про місцеві вибори».

14 липня, в день, коли розглядався і був прийнятий в цілому як закон цей законопроект зміни до цього пункту з трибуни Верховної Ради України не озвучувалися і не вносилися.

24 липня на офіційному веб-сайті парламенту з’являється повідомлення про те, що Гройсман, після десятиденних роздумів все ж таки підписав цей законопроект і відправив його Президентові на остаточний підпис. Отже цифри мали б залишитись знову незмінними.

Але!!! За повідомленням народних обранців, які почали з’являтись в соціальних мережах 27 липня, вони отримали на свої електронні скриньки текст законопроекту про місцеві вибори, котрий було відправлено на підпис Порошенкові. І ця редакція законопроекту уже відрізняється як від тієї, що була прийнята у першому читанні, так і від тієї, що була прийнята в другому читанні і в цілому, як закон.

Тепер уже виглядає так, що до Львівської міської ради ми обиратимемо 64 депутати, а до обласного парламенту – 84 обранці.

Де істина? Зрозуміти важко. Але я звик використовувати лише офіційні ресурси. Сайт Верховної Ради мовчить. Портал Президента теж. Добре, що є ще сайт Львівської обласної державної адміністрації, де 21 липня з’явилось повідомлення під назвою «У Львівській ОДА склали орієнтовний календарний план заходів з підготовки та проведення місцевих виборів» (http://www.loda.gov.ua/news?id=17593). З нього ми можемо побачити, що «Львівська область об’єднуватиме 110 виборчих округів для проведення виборів депутатів Львівської обласної ради». Значить логічно виходить, що Львів об’єднуватиме 90 виборчих округів для проведення виборів депутатів Львівської міської ради. Отже ми знову повертаємося до редакції законопроекту від 2 липня. Хіба що Адміністрація Президента знову перебере на себе законотворчі функції Верховної Ради і перепише все на свій власний розсуд, як це вже було із славнозвісним законом «Про очищення влади», в якому перелік посад, які потрапляли під автоматичне звільнення і заборону 10 років займати державні посади, редагувався не законотворцями (!!!) до останньої миті.

Для чого ж нам тоді потрібно чотириста п’ятдесят депутатів Верховної Ради? Можна просто делегувати їхні функції Порошенкові і його оточенню.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ