Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Свобода" програє Садовому Львів

У День народження УПА ВО "Свобода" програла битву за Львів. Повідомлення на Фейсбук-сторінці міського голови Львова Андрія Садового (http://on.fb.me/RtxIHY) про створення нової партії "Самопоміч" стане переломним моментом у протистоянні мера і найбільшої нині фракції міської ради. Напруга, яка раз-у-раз переходить у конфлікти, проте ніколи не стає явною війною між мером, його командою і депутатським корпусом, де більшість має "Свобода", триває від моменту впевненої перемоги націоналістів на місцевих виборах.

Небажання, або, можливо, неуміння завдати вирішальний удар по меру, відправивши його (як це зробили депутати у 2005 році із мером Любомиром Буняком) у відставку, і перебрати контроль над Львовом дозволили Садовому зорганізуватися - продумати платформу, підготувати до трансформації підконтрольну громадську організацію "Самопоміч", максимально розкрутивши її проекти, зорганізувати ресурс та продумати стратегію.

Власне, "Самопоміч" - бренд, який двічі допомагав Садовому посісти крісло керівника Львова, бренд, який має за собою історичне звучання та реальні механізми роботи, підходить якнайкраще для означення нової політичної сили. Залишалося лише продумати ідеологію і зробити рестарт. День народження УПА для цього підходить якнайкраще - відтепер партія "Самопоміч" зачинатиме свій лік на фундаменті історичного подвигу, який має високу підтримку в Галичині.

Справою техніки буде провести правонаступницьку лінію між формами захисту національних інтересів Галичини 30-40-50 років XX століття ("Просвіта", "Пласт", кооперативні рухи, УПА) у 2012-2015 роки. Завдяки наближеному до мера медіа-ресурсу та команді - це Садовому під силу. А соціальна робота організації “Самопоміч” у середовищах молоді, освітян, пенсіонерів (відзначу високу якість цих проектів) стане промотором вже однойменної партії у різних середовищах. Навіщо носити гречку, якщо можна дарувати ідеї, знання та підтримку?

Садовий зможе трансформувати власний високий рейтинг у рейтинг партії, набравши у партію "Самопоміч" знакових львів'ян і міських господарників. Тож на наступних місцевих виборах мер може замахнутися навіть на підконтрольну більшість у міській раді.

Окрім підгрунтя для перемоги у міській раді, цікавою може стати стратегія на розкрутку партії "Самопоміч" як на Галицьких теренах (найперше, Львівщина), а також засвітка "Самопомочі" на загальноукраїнському електоральному полі. Враховуючи впізнаваність Садового в Україні, він зможе відтепер доносити не лише власні думки, а й програмні постулати нової партії. Зазначу, вона вже буде не лише "політичною обгорткою кланових об'єднань", а все ж ідеологічною структурою з просування реальних соціальних механізмів (християнська мораль, громадські об'єднання тощо).

А де ж "Свобода"? Старт партії "Самопоміч" напередодні парламентських виборів 2012 року не випадковий. Тут, можливо, врахований рейтинг "Свободи" і ймовірність її потрапляння у Верховну Раду, а, отже, і до того слабкі ряди місцевих свободівців стануть ще рідшими, партія зосередится на парламентській роботі і всеукраїнській діяльності, а, отже, на Львів просто не залишиться сил. Навіть у випадку непотрапляння у Верховну Раду "Свобода" не зможе "зірвати злість" на Садовому. Адже відставка Садового нічого не дасть. Під час позачергових виборів він повернеться у мерський кабінет (долю Тимошенко йому не "зшиють"), а партія зазнає серйозних іміджевих втрат.

Тож львівській "Свободі" вже варто змиритися з поразкою. А у випадку присутності у Верховній Раді планувати загальноукраїнські цілі. Партія "Самопоміч" ж поволі захоплюватиме електоральне поле (звільнене "Свободою") і розвиватиметься як у Галичині, так і у інших регіонах України. Кожен вихід мера Садового - це вже будуть не лише слова господарника чи справи міського голови, а й дії політичного лідера, що формує суспільну думку.

Та головне, мер Андрій Садовий вже позбавиться залежності від політичних опонентів і, наче барон Мюнхаузен, витягуватиме себе і свою команду із локального політичного болота.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ