Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Вибухи на складі в Ічні говорять про те, що жодних висновків влада не зробила

9 жовтня, на території 6-го арсеналу Міноборони в районі населеного пункту Ічня Чернігівської області, сталися вибухи на технічній території, що спричинили пожежу.

За фактами вибухів військова прокуратура Центрального регіону розпочала кримінальне провадження за ч.3 ст.425 Кримінального кодексу України, а СБУ відпрацьовує версію про можливе вчинення диверсії на 6-му арсеналі.

Що спричинило вибухи складів з боєприпасами поблизу Ічні – халатність чи диверсія російського агресора – відповідь має дати слідство.

Варто зазначити, що ще після вибухів у Балаклії Харківської області навесні 2017 року РНБО прийняла рішення про розосередження боєзапасів з метою уникнення подібних масштабних катастроф.

Нагадаю, тоді внаслідок вибухів було знищено близько 70% боєприпасів. Об'єм збитків внаслідок пожежі у Балаклії оцінили в мільярд доларів. На відновлювальні роботи з резервного фонду держбюджету було виділено 100 млн гривень, потім додатково виділили ще 45 млн гривень.

Утім вже 26 вересня 2017 року вибухнули артилерійські склади на Вінничині.

Після вибуху складу в Калинівці постало питання, що Муженко не виконав розпорядження РНБО.

В Україні три великих і десять менших складів із боєзапасами. І склад в Ічні ще рік тому називали одним із проблемних.

Ще рік тому комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони рекомендував терміново перемістити всі боєприпаси з військового складу поблизу Ічні на Чернігівщині, де зараз лунають вибухи, у спеціальні бетонні сховища.

У своєму Facebook голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський написав, що "після вибухів арсеналів у Калинівці ..було рекомендовано терміново виділити кошти, розробити відповідні будівельні проекти та перемістити усі боєприпаси у спеціальні бетонні сховища".

Окрім того, до законодавства були внесені зміни, які максимально спрощують будівництво відповідних споруд на території військових частин.

Таким чином, боєприпаси повинні були зберігатися в бункерах. Але це не було зроблено.

Примітно, що після пожежі і вибухів на складах боєприпасів біля Калинівки, уряд виділив сто мільйонів гривень на підвищення життєздатності складів.

Тоді під час засідання уряду міністр оборони Степан Полторак заявив,що виділенні кошти підуть на здійснення заходів для підвищення рівня захисту об’єктів зберігання боєприпасів Збройних сил України.

Де тоді ці гроші? Чому склади знову вибухають? Вже після Балаклії було зрозуміло, що треба підвищувати їхню пожежобезпеку і рівень охорони з землі і повітря.

Склад в Ічні розташований недалеко від російського кордону. І, відповідно, міг стати об’єктом уваги агресора. Чому тоді цей об’єкт не охороняється належним чином?

Варто ставити під сумнів і версію про диверсії. 29 жовтня 2015 року загорілися склади Міноборони з боєприпасами в місті Сватове Луганської області.За фактом вибухів було відкрито кримінальне провадження за статтею "тероризм".

Утім у жовтні 2016 року Сватівський районний суд виніс вирок, у якому слово "теракт" не вживалося взагалі. Не згадували і про російських диверсантів, сигнальні ракети і безпілотні літальні апарати. В ході судового засідання з"ясувалося, що сталося загоряння дерев'яних ящиків з боєприпасами, що і спричинило подальше поширення полум'я.

Обвинувачений у справі - майор Олександр Литвиненко, йому інкримінували халатне ставлення до військової служби. Він отримав 7 місяців і 22 дні тримання в дисциплінарному батальйоні, але "за законом Савченко" його випустили на волю одразу після оголошення вироку суду.

Нагадаю, що в 2004 році після вибухів на складах у Новобогданівці своїх постів позбулися начальник Генштабу Збройних сил України Олександр Затинайко і головнокомандуючий Сухопутними військами Петро Шуляк.

Вибухи на складі в Ічні говорять про те, що жодних висновків влада не зробила. Якщо і зараз не будуть прийняті рішення по Генштабу і Муженку, то це свідчитиме, що немає реального кримінального покарання за подібні дії. Відсутність покарання призводить до трагічних наслідків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ