Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

День в історії - 100 років тому урочисто відкрили університет у Кам’янці-Подільському

22 жовтня 1918 року у Кам’янці-Подільському відбулося урочисте відкриття Кам’янець-Подільського державного університету.

З перших кроків молодої української держави, що виникла на хвилі Української революції, постало питання про відродження освіти українською мовою і на українських засадах, адже більшість гімназій, училищ та університетів були геть зросійщені. Велика проблема була і з українськими викладацькими кадрами. Численні осередки товариства «Просвіта», які з 1917-го активно взялися за поширення знань в масах, не могли вирішити усіх проблем.

У серпні 1917 року на 2-му Всеукраїнському педагогічному з'їзді було затверджено рішення про створення Українського народного університету з метою підготовки наукових кадрів для українізації освіти. Університет відкрився в жовтні 1917 року і діяв на базі Університету Святого Володимира до 17 серпня 1918 року, коли законом Ради міністрів Української держави він був реорганізований у Київський державний український університет.

Паралельно з цим 1 липня 1918 року Гетьман Української держави Павло Скоропадський затвердив своїм підписом Закон «Про заснування Кам’янець-Подільського Державного Українського Університету». Ці два університети стали першими на українських землях державними закладами вищої освіти з українською мовою навчання у них.  

Урочисте відкриття Кам’янець-Подільського державного університету відбулося 22 жовтня 1918 року. З Києва прибув спеціальний потяг із делегатами, на чолі яких був представник особи Гетьмана генерал Лібов. Від імені Міністерства Освіти університет відкрив товариш Міністра Освіти Петро Холодний та виголосив промову: «За короткий час уже вдруге ми маємо нагоду вислухати грамоту про відкриття найвищої просвітньої інституції – університету, один раз у стольному Києві, вдруге тут, на політичній грані, що проходять по живому тілу українського народу. Нещасливі історичні події XVII віку знесилили Україну, чужа культура її приспала… За 250 років чужого панування позбулися ми тих скарбів, що придбали предки наші. Тільки невтомна праця на полі чужої культури, котрої гаслом було навчитися чужому, не цураючись свого, виведе нас у добру путь, на той шлях, на котрому поборемо темноту нашу».

Першим ректором Кам’янець-Подільського державного університету став відомий вчений, політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, історик церкви, майбутній митрополит УАПЦ Іван Огієнко. На момент відкриття університет мав богословський, природничо-математичний та історико-філологічний (з двома національними кафедрами: польської і єврейської літератури та історії). Уже через рік тут навчалися понад 1400 студентів із різних регіонів України, серед яких українці становили 79, 3%, євреї – 15,1 %, поляки – 2,3%, німці – 0,6%, білоруси – 0,2%, вірмени – 0,17%.

Доля обох університетів склалася по-різному. Після окупації столиці більшовиками 1 червня 1919 року постановою Ради комісарів вищих навчальних закладів Києва Київський державний український університет було приєднано до Київського університету Святого Володимира і він припинив своє існування. Кам’янець-Подільський державний університет теж багато разів зазнавав реорганізації. Але 17 березня 2003 року розпорядженням Кабінету Міністрів України за № 148-р «враховуючи значення національної освітньої традиції у розбудові держави» на базі Кам'янець-Подільського державного педагогічного університету створено Кам'янець-Подільський державний університет. 22 січня 2008 року указом Президента України університет отримав статус національного.

Джерело: УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ