Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

11 мільйонів українців опиняться без первинної меддопомоги у 2018 році

МОЗ України передбачив у бюджеті на 2018 рік замість 23,26 млрд. грн. лише 13,5 млрд. грн. на первинну ланку медичної допомоги. Частина українців може залишитись без меддопомоги – не вистачає 10 млрд. грн.

У державному бюджеті передбачено 13,5 млрд. грн. на фінансування первинної ланки медичної допомоги. Чиновники МОЗ упевнені, що цих грошей вистачить для фінансування у повному обсязі первинного рівня меддопомоги. Хоча, якщо мінімальну ставку фінансування хворого в розмірі 370 грн. помножити на 42 млн. громадян України, то виходить 15,54 млрд. грн. Таким чином, на первинну ланку меддопомоги навіть за цими простими розрахунками вже не вистачає понад 2 млрд. грн.

Але у гонитві за популізмом та з «турботою» про українських дітей і людей похилого віку вони підвищили корегувальні коефіцієнти для дітей до 17 років та громадян старіше 40 років.

Актуальні розрахунки витрат на «первинку»: 

7,609 млн. дітей потребують, згідно з новими коефіцієнтами, 7,67 млрд. грн.;

21,487 млн. людей старших за 40 років потребують 11,56 млрд. грн.

Сукупно це становить вже 19,23 млрд. грн. Додаємо громадян вікової групи 18-39 років із незміненим коефіцієнтом та отримуємо ще понад 4 млрд. грн. 

Сума видатків на первинну ланку меддопомоги складає 23,26 млрд. грн., але аж ніяк не 13,5 млрд. грн, передбачених бюджетом на цей рік.

Це означає, що у бюджеті-2018 не передбачено до 10 млрд. грн. на лікування українців. Іншими словами, частина українців залишиться без гарантованої медичної допомоги.

За словами голови Львівської обласної організації політичної партії "Наш край" Мирослава Хом'яка, уряду потрібно терміново провести бюджетні розрахунки видатків на первинну медичну допомогу та внести до Верховної Ради зміни до бюджету з урахуванням усіх вікових категорій громадян. 

"Ми вимагаємо впроваджувати зміни у відповідності до гарантованих Конституцією норм. Усі категорії громадян мають отримувати гарантовану медичну допомогу, в той же час уряд зобов’язаний гарантувати оплату лікарям за медичне обслуговування всіх вікових груп", - заявив політик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ