Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я  |  Волинь

12 травня – Всесвітній день медичної сестри

12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри. Хоча фактично святу вже більше ста років, офіційно воно було засновано тільки в 1971 році.
Фото з Facebook Олег Дуда.

День медичної сестри відзначають з часу об’єднання сестер милосердя із 141 країни в професійну громадську організацію – Міжнародну раду медичних сестер. Про це інформує прес-служба Українського лікарського товариства у Львові.

Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл (12.05.1820 – 13.8.1910). Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста є саме в її честь, в день її народження – 12 травня.

Флоренс Найнтінгейл

Тоді й сформувався стійкий стереотип, що медсестра – це санітарка, яка виносить з поля бою поранених або стоїть біля операційного столу.

Кожні два роки Міжнародний комітет Червоного хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл – найвищу нагороду для медичних сестер. Її у 1912 році заснувала Ліга Міжнародного Червоного хреста і Червоного півмісяця для медсестер і волонтерів медичної служби, що відзначилися у роки війни або в мирний час.

Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України.

Українське лікарське товариство у Львові щиро вітає усіх медичних сестер із професійним святом. Зичимо Вам міцного здоров’я, благополуччя та професійних досягнень!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ