Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

12 запитань до кандидата-мажоритарника: Володимир Доманський

Мер міста Броховичі та кандидат в народні депутати по мажоритарному округу №116 відповідає на 12 запитань від Гал-інфо. Ми поділили їх на чортири блоки – економіка, війна, права людей та соціальна політика.

Економіка

1) Чи потрібно державні підприємства, які погрузли в боргах і не спроможні ефективно працювати, передавати в приватні руки?

Питання дещо маніпулятивне. МАУ приватна компанія, але сервіс там гірший, ніж на Турецьких авіалініях, які є напівдержавним підприємством. Питання в управлінні. Є підприємства, котрі є природними монополіями або контролюють стратегічні для держави галузі, наприклад "Енергоатом", чи залізниці, на них має залишатися вплив держави. Головне, щоб були чіткі критерії оцінки роботи таких підприємств, щоб була можливість залучення приватних інвестицій.

2) Українська земля повинна належати тільки державі і продавати її не можна нікому, в тому числі іноземцям? Ваша позиція щодо ринку землі.

Земля повинна залишатися в руках українців, як нафта залишається в руках арабів. Земля повинна працювати на весь народ України. Ключовим має бути збереження родючості землі. У більшості цивілізованих країн ринок чітко регулюється. Землю не може купити іноземець і той, хто не має відповідної освіти або досвіду поводження із землею.

Землю можуть забрати, якщо її родючість в чиїхось руках падає. Я підтримую запровадження цивілізованого обігу землі. Буде це у формі купівлі-продажу, як у багатьох країнах, чи у формі орендних відносин, грає другорядну роль. Українець не повинен продавати землю, бо йому потрібні, наприклад, кошти на лікування. Він не має продавати землю з нужди. Якщо коротко описати, то земельна реформа має включати наступні елементи:

1. На першому етапі має бути встановлена мінімальна орендна плата за землю не менша ніж у сусідніх країнах Європи. Тоді люди відчують цінність землі. Навчаться нею розпоряджатися. Громади, на території яких знаходиться земля, повинні отримувати частку від орендної плати за землю. Частина орендної плати за користування землею має йти на спільний рахунок, з якого виділяються кошти на кожного новонародженого.

2. Потрібні чіткі запобіжники, які гарантуватимуть збереження землі від надмірної концентрації в одних руках. Такі обмеження можуть включати не більше 150-200 га, в залежності від регіону.

3. В країні мають бути створені чіткі економічні механізми підтримки малого і середнього агробізнесу або через державну підтримку, як у Європі, або через зниження податків (наприклад ПДВ) на внутрішнє виробництво (як у Британії та Польщі), або через дешеве кредитування, як у Канаді та США. В будь-якому випадку питання запровадження ринку землі має бути проведене через загальнонаціональний референдум з попередньою роз’яснювальною роботою про переваги і недоліки.

3) Яким повинне бути завдання держави в економіці – контролювати та ділитися грошима з «простими людьми» чи не втручатися і дати громадянами рівні умови для заробітку та ведення бізнесу?

Держава повинна створювати умови, коли громадянин працює на себе, створює робочі місця. Одночасно держава повинна виступати арбітром. Вона повинна гарантувати обмеження монополій та олігополій, які є головною причиною високих цін. Також держава повинна викорінити олігархію (забезпечення економічних інтересів через вплив на державні органи) та корупцію, через усунення двозначностей у законодавстві, спрощенню норм.

Права людей

4) Чи готові ви підтримати Стамбульську конвенцію щодо протидії домашньому насильству по відношенню до жінок?

Українська жінка – це берегиня родини. Насильство по відношенню до жінки неприйнятне для українців. В українському суспільстві повага до жінки – це норми законодавства, норми моралі та норми християнської традиції. Тому я підтримую Стамбульську конвенцію. Однак переконаний, що наші традиції і закони вже захищають жінку.

5) Ваше ставлення до таких ліберальних змін як легалізація проституції, грального бізнесу, канабісу, одностатевих шлюбів?

Різко проти. Українське суспільство базується на християнських цінностях та національних традиціях. Ці ліберальні «зміни» ніколи не приживуться серед українців.

6) Як би ви оцінили рівень дискримінації в суспільстві за шкалою від 1 до 10? Пояність чому.

Рівень дискримінації в українському суспільстві після Революції Гідності перебуває на низькому рівні. Однак після президентських виборів є загроза відновлення дискримінації за мовною ознакою, за канонічною приналежність, за регіоном походження. Поділ українців на людей різних сортів. Одна з причин, чому я йду у Верховну Раду полягає у тому, щоб в Україні не повернулися «часи Януковича».

Війна на Сході

7) Чи повинна держава Україна виплачувати пенсії людям на окупованих територіях та вести торгівлю з ОРДіЛО?

Ми не маємо право залишати наших громадян України, залишати без підтримки українців на окупованих територіях. Однак також не маємо права фінансувати окупантів та їх місцевих посіпак. Тому по кожному випадку має бути проведене незалежне розслідування. Пенсіонер має довести, що він підтримує Україну, не працює чи не працював в окупаційних органах влади та не отримав російський пастор. Я різко проти торгівлі з ОРДІЛО. Щиро переконаний, що ми не маємо торгувати на крові, фінансувати окупантів.

8) Чи потрібне обмеження деяких прав (наприклад право обирати та бути обраним) та перевірка населення Донбасу та Криму органами безпеки після повернення цих території до складу України?

На окупованих територіях проживає багато патріотів України, багато з них працюють на українську розвідку. Але треба визнати, що є багато україноненависників. Це так звана «5 колона» покликала та прийняла російських окупантів. Тому сувора перевірка потрібна. Як приклад можна взяти Хорватський Вуковар. Після визволення Вуковару від сербських окупантів, хорватські спецслужби провели розслідування, хто з місцевих був причетний до етнічних чисток та вбивств. Злочинці були покарані. І тепер у хорватському Вуковарі мирно живуть у Європейському союзі і хорвати, і серби.

9) Особисто для вас або для політсили, яку ви представляєте, якими є «червоні лінії» під час переговорів щодо миру на Сході?

Відновлення українського суверенітету на всіх окупованих територіях. Невідворотність покарання злочинців та терористам. Повернення всіх полонених, які перебувають у Росії та на окупованих територіях.

Соціальна політика

10) Чи погоджуєтесь ви з думкою, що держава взяла на себе надто багато соціальних зобов’язань, які не спроможна виплачувати, і частину пільг потрібно скасувати або переглянути?

По-перше, треба провести облік всіх наявних пільг. По-друге, всі пільги треба перевести у грошову адресну допомогу. Всі пільги мають у вигляді адресної допомоги повинні обліковуватися у єдиному реєстрі. Як показує досвід, в окремих випадках (наприклад при оцінці транспортних перевезень) витрати на пільги можна скоротити на 25-30 %

11) Чи має держава забезпечувати кожного громадянина повним пакетом соціального забезпечення з народження і до смерті?

Держава повинна гарантувати належний базовий медичний захист, коли лікуються усі хвороби, що загрожуть життю. Одночасно держава повинна стимулювати активний розвиток страхової медицини. Через податкову систему стимулювати здоровий образ життя.

12) Чи підтримуєте ви думку про те, що багаті повинні віддавати державі більше, ніж люди середнього достатку? (прогресивне оподаткування)

Це загальноприйнята практика у більшості європейських країн. Завдання держави створити умови для зростання прошарку людей середнього достатку. Тому, очевидно, що вони повинні мати більш пільгові умови оподаткування.

Гал-інфо запрошує решту кандидатів-мажоритарників Львівської області відповісти на наші 12 запитань. Електронна пошта для зв'язку: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ