Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

13 лютого у світі відзначають Міжнародний день презерватива

Як повідомили у прес-службі Центру громадського здоров’я, 13 лютого у світі відзначають Міжнародний день презерватива (International Condom Day). Це — неформальне свято напередодні Дня закоханих.

Серед істориків нема єдиної думки з приводу того, чи використовували ці засоби контрацепції в античні часи. За деякими даними, презервативами користувалися ще в Древньому Єгипті і Стародавньому Римі.

Найдавнішим свідченням про існування презерватива є його зображення в одній французькій печері, зроблене 12 000–15 000 років тому.

Презервативи перестали застосовувати після падіння Римської імперії у V ст. Це пов’язують із поширенням християнства, що оголосило будь-які контрацептивні методи гріхом.

Наприкінці XV ст. почалася епідемія сифілісу. Для захисту від нього італійський лікар Габріель Фаллопій рекомендував застосовувати замочений у спеціальному хімічному розчині та висушений лляний чохол.

До кінця XVIII ст. презервативи використовували нечасто через необізнаність населення про венеричні захворювання. Та головною причиною була висока їх вартість.

На початку XIX ст. контрацептиви почали пропагувати активніше. Перший гумовий презерватив виготовили у 1855 р. Їхньою перевагою була можливість багаторазового використання, що здешевлювало таку контрацепцію.

Друга половина XIX ст. ознаменувалася боротьбою проти презервативів законодавчими методами. Незважаючи на критику і законодавчі заборони, наприкінці XIX ст. презервативи залишалися найпопулярнішим засобом контролю народжуваності на Заході.

У 1920 р. було винайдено латекс. Презервативи почали виробляти з нього. Вони були тонші та міцніші, ніж гумові, могли зберігатися п’ять років, а не три місяці, і потребували менших затрат на виробництво, яке стало пожежобезпечним.

У 1981 р. газета New York Times вперше опублікувала статтю про синдром набутого імунодефіциту (СНІД), а у 1982 р. було висловлено припущення, що СНІД передається статевим шляхом. У відповідь на це тогочасний генеральний хірург США підтримав програми з пропаганди презервативів. У ЗМІ розгорнули масштабні рекламні кампанії, що пропагували презервативи як спосіб боротьби зі СНІДом. Їх почали продавати у локальних магазинах, супермаркетах і роздрібних мережах.

Презервативи є одним із найрозповсюдженіших способів контрацепції та запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом. Ігнорувати цей факт не варто. Так, за даними Центру медичної статистики, 2018 р. у понад 30 000 жителів України було вперше діагностовано ІПСШ, зокрема:

  • сифіліс — у 1 404 чоловіків та 1 128 жінок;
  • гонококову інфекцію — у 2 658 чоловіків та 1 424 жінок;
  • урогенітальний мікоплазмоз — у 18 448 жінок та 6 511 чоловіків.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ