Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

17 листопада - Міжнародний день передчасно народженої дитини

17 листопада в світі відзначається Міжнародний день передчасно народженої дитини. Він був заснований у 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми, повідомили у Львівському обласному центрі здоров'я.

Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, тобто в середньому це кожна 10-та дитина з народжуваних. Більше одного мільйона з цих дітей вмирають невдовзі після народження, а багато хто страждає від різних видів фізичної та неврологічної інвалідності або відчувають проблеми в навчанні. За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смертей новонароджених дітей в світі.

Останім часом відзначається стабільне зростання народження дітей раніше від належного терміну. Щорічно в нашій країні народжується близько 500 000 тис. дітей, 24 000 тис. з них з’являються на світ раніше визначеного терміну. Зокрема, як зазначає головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з неонатології Ольга Децик,  у Львівській області щорічно народжується понад 1000 таких немовлят.

Ідея запровадження Дня передчасно народженої дитини полягає у можливості публічно і широко заявити про існуючу проблему в суспільстві, про необхідність вирішення нагальних завдань, з якими стикаються лікарі та сім'ї з недоношеними дітьми, допомогти знайти їм підтримку і розуміння. Адже недоношеність — проблема, з якою сім'ї та суспільство стикаються незалежно від добробуту і рівня розвитку.

За рекомендаціями ВООЗ, недоношеною вважають дитину, яка народилася передчасно, тобто у разі терміну вагітності менше ніж 37 повних тижнів (258 днів і менше), рахуючи від першого дня останньої менструації. Недоношені діти звичайно належать до так званої категорії немовлят із малою масою тіла під час народження (менше ніж 2500 г).

Для передчасно народжених дітей характерною є функціональна незрілість центральної нервової системи, терморегуляції, органів дихання, травлення, кровообігу, кровотворення, імунної системи. Це пояснюється випаданням того терміну вагітності, під час якого відбувається тренування цих систем, що забезпечують пристосування дитини до нових для неї умов позаутробного існування.
 
Вперше святкування Міжнародного дня передчасно народженої дитини відбулося в 2009 році — в цей день у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих куль — відповідно числу недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року.

Фіолетовий колір найчастіше використовують для позначення проблеми недоношених дітей. В цей день архітектурні споруди всього світу підсвічують фіолетовим кольором. Акцію проводили з Ніагарським водоспадом, будівлею Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку та Босфорським мостом у Стамбулі. Цього року Львів знову долучиться до всесвітньої ініціативи: фіолетовим кольором буде підсвічено фасад оперного театру

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ