Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

18 лютого міністри закордонних справ ЄС обговорять Україну

18 лютого міністри закордонних справ ЄС обговорять Україну. Про це повідомили в представництві ЄС в Україні.

У п’яту річницю Євромайдану Рада ЄС збереться для обміну думками щодо України. Напередодні виборів, які відбудуться 31 березня, ця дискусія стане можливістю для широкого обміну думками, що стосуються, зокрема, процесу реформ, а також безпекової та гуманітарної ситуації, особливо на сході України та Азовському морі.

Міністри обговорять процес реформ в Україні. Також вони звернуться до питання того, як ЄС може допомогти зберегти імпульс реформ, сприяючи впровадженню Угоди про асоціацію/глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі та забезпечуючи сталість отриманих результатів. Міністри можуть підкреслити відчутний прогрес, що його було досягнуто у реформістських зусиллях протягом останніх років, та важливість збереження темпу, зокрема у передвиборчий період. Також учасники зустрічі можуть відзначити прогрес у здійсненні економічних реформ, включаючи податкову систему, банківський сектор і систему державних закупівель. Міністри можуть підкреслити потребу в особливому зосередженні на боротьбі проти корупції, верховенстві права та реформі судової системи і прокуратури. Реформа в енергетичному секторі також є вкрай важливою.

Окрім того, міністри закордонних справ можуть обговорити питання того, як ЄС здатен допомогти у забезпеченні належного проведення президентських і парламентських виборів в Україні. Також однією з тем зустрічі може стати, як Євросоюз здатен допомогти у зміцненні шани демократії, верховенства права, свободи медіа, сприятливого середовища для громадянського суспільства та захисту меншин в країні. Очікується, що міністри обміняються думками з приводу безпекової та гуманітарної ситуації в уражених конфліктом регіонах України, а також щодо того, як ЄС може долучитися до поліпшення ситуації, що склалася. Також міністри торкнуться питання ситуації, що стосується Азовського моря та мілітаризації цього району, яка зростає; вони обговорять можливу соціально-економічну підтримку Євросоюзом цього регіону та питання того, як забезпечити безперешкодний та вільний прохід суден у Керченській протоці.

Міністри вкотре висловлять свою повну підтримку незалежності, територіальній цілісності та суверенітету України. Євросоюз і надалі засуджує нелегальну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією, спорудження Керченського мосту без згоди України та подальшу мілітаризацію півострова й Азовського моря. ЄС продовжує підтримувати дипломатичні зусилля з пошуку довготривалого мирного розв’язання конфлікту у східній Україні за допомогою повного виконання Мінських угод. Він очікує на негайне звільнення усіх українських громадян, яких незаконно утримують в Росії та на Кримському півострові.

Востаннє Рада ЄС обговорювала розвиток подій в Україні під час своєї зустрічі, що відбулася 10 грудня 2018 року. Тоді міністри закордонних справ висловили свою глибоку стурбованість щодо небезпечного зростання напруги в Азовському морі та Керченській протоці. Того самого дня Висока представниця ЄС та міністри закордонних справ обмінялися думками з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ