Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

19-20 тисяч жителів ОРДЛО подали заявки на російські паспорти

Заявки на отримання документа подали близько 19-20 тисяч жителів окупованої частини Луганської та Донецької областей.

Про це повідомило видання Дзеркало тижня.

Навколо російських паспортів в ОРДЛО більше галасу, ніж бажання жителів їх отримувати. Пропагандистський ажіотаж навколо російських паспортів, влаштований на окупованих територіях робить свою справу, хоча насправді заявки на отримання документа подали близько 19-20 тисяч жителів окупованої частини Луганської та Донецької областей.

Про це заявив заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

"На Донбасі небагато людей виявляє бажання отримати російський паспорт. Крім того, там обмежені ресурси для реалізації цієї програми паспортизації. Хоча в окупаційних адміністрацій є плани найближчим часом розширити мережу пунктів прийому документів. Кількість виданих паспортів - дуже невелика. Але кількість прийнятих документів-заявок, за моїми оцінками, сьогодні становить близько 19-20 тисяч. Видані російські паспорти орієнтовно тисячі осіб", - роз'яснив Тука.

Названі цифри це, приблизно, близько 1% від кількості жителів ОРДЛО (точної кількості ніхто не знає)

Тука також повідомив, що особливий розрахунок робиться на найманців у складі 1-го і 2-го армійських корпусів, а також на місцевих чиновників з числа окупаційної адміністрації.

"Вся ця публіка отримує паспорти за окремою процедурою і окремими списками. Дуже багато відмов приходить людям передпенсійного та пенсійного віку. За сталою дипломатичною практикою, причина відмови ніколи не вказується. Але, виходячи з того, що велика кількість відмов саме людям старшого та передпенсійного віку, складається стійке враження, що Росія не дуже-то бажає надавати своє громадянство армії пенсіонерів", - уточнив заступник міністра.

Нагадаємо, що 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донбасу. Пізніше Путін заявив, що розглядає можливість надання російського громадянства за спрощеною процедурою не тільки жителям ОРДЛО, але і всім громадянам України.

У ЄС заявили, що надання російських паспортів жителям ОРДЛО є ще одним посяганням на суверенітет України з боку Росії.

1 травня Путін також підписав указ, який надає право на спрощений порядок отримання громадянства РФ для певних категорій українців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ