Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

2 квітня - Всесвітній день інформації про аутизм

На сьогодні в Україні немає достовірної статистики, яка б відображала реальну кількість дітей, які мають розлади спектру аутизму. Офіційно, в Україні на диспансерному спостереженні знаходиться близько 3 000 дітей з розладами спектру аутизму, 56% з яких в основному припадає на п'ять областей. Незважаючи на це, на протязі останнього десятиліття цей рівень діагностики зростає на 30-40% щороку, повідомили в департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

На Львівщині також  зберігається тенденція до збільшення дітей з розладами спектру аутизму  з 88 дітей у 2010 році, до 200 дітей у 2013 році, 235 дітей – в 2014 році та 288 у 2015 році.

Розлади спектру аутизму – це широкий спектр різних форм розладів, які об’єднані спільними характеристиками, а саме порушеннями соціальної взаємодії, вербальної і невербальної комунікації та особливою стереотипністю поведінки

За даними провідних світових організацій, які займаються питанням аутизму за останні роки кількість людей з такими розладами неухильно зростає і складає 1% від усього населення. Британські статистичні дані говорять про те, що за останні 5 років збільшилась не тільки кількість дітей, які страждають на аутизм, але також спостерігається збільшення на 15% кількості дітей  у яких є поведінкові, емоційні та соціальні проблеми.

Найтиповіші розлади аутизму: дитина рідко встановлює зоровий контакт; виявляє значно менше зацікавленості до навколишнього світу ніж від неї сподіваються; переважно уникає контакту з іншими дітьми ( наче пербуваючи у власному світі); не наслідує в іграх інших дітей; дитина почала говорити, а потім перестала; не реагує на прості вказівки, на звертання до неї, хоч у дитини відсутні проблеми зі слухом; розвиток мовлення не відповідає віку; механічно повторює почуті слова, спостерігається ехолалії, у спілкуванні не використовує ні  жестів, ні міміки; надмірно боїться різких звуків; має стереотипні рухи; протестує проти  змін у середовищі довкола неї, має обмежене коло уподобань; надмірно захоплюється числами, датами, поодинокими предметами; прив'язується до незвичних речей, потребує точного дотримання встановлених ритуалів.

Корекцією розладів спектру аутизму має займатись мультидисциплінарна команда: лікарі, психологи, психотерапевти, логопеди.

«Нашими спільними зусиллями (спеціалісти та батьки) ми зможемо змінити цей світ на кращий  для дітей з розладами спектру аутизму.  

Шановні батьки, якщо у Вашої дитини присутня хоча б одна ознака з вищенаведених – звертайтесь до лікаря

Отримати консультацію щодо захворювання можна у Львівському обласному дитячому психоневрологічному диспансер (м. Львів, вул. Драгоманова, 58, тел. 260-07-55)», - йдеться в повідомленні ДОЗ ЛОДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ