Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині запрацювала нова програма допомоги дітям з розладом спектру аутизму

У Клінічному центрі дитячої медицини запрацювала нова програма допомоги дітям до 4 років з розладом спектру аутизму. Про це повідомили в пресслужбі ЛОР.
Фото: ЛОР

Клініка психічного здоров'я дітей, підлітків та молоді комунального закладу Львівської обласної ради Клінічний центр дитячої медицини («Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр») проводить комплексну діагностику і надає фахову медичну допомогу дітям з розладом спектру аутизму.

Про це йшлося сьогодні, 2 квітня, на брифінгу на тему «Одягни блакитне»: 2 квітня – Міжнародний день поширення інформації про аутизм».

«Ми спостерігаємо стійку тенденцію до збільшення кількості дітей зі спектром аутизму. Вже понад рік Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр надає комплексну допомогу таким дітям. При звертанні сім'ї до нас дитина отримує комплексну діагностику: консультації психіатра, логопеда, психолога. Психіатр, як керівник команди фахівців, формує для дитини належний маршрут допомоги», – зазначила керівниця Клініки психічного здоров'я дітей, підлітків та молоді Клінічного центру дитячої медицини (ЗУСДМЦ) Наталія Масяк.

У центрі діти отримують безплатну комплексну допомогу: заняття з психологом і логопедом, корекційні заняття в сенсорній кімнаті, фізичну реабілітацію. З початком війни у співпраці клінічного центру з Благодійним фондом «Голоси дітей» безплатну допомогу у приватних реабілітаційних центрах отримали майже 300 маленьких пацієнтів ВПО, з них 133 дитини – це діти військових, які перебувають на фронті, та загиблих захисників.

У квітні у центрі стартує Денверська модель раннього втручання для допомоги дітям від 1 до 4 років. Реабілітувати дітей такого віку найлегше. «Завдяки ранньому втручанню ми можемо зробити багато корисного і покращити якість життя цієї дитини», – додала Наталія Масяк.

Окрім цієї програми, у центрі діють ще дві програми допомоги: для дітей з уже встановленим статусом інвалідності, а також для дітей військовослужбовців ЗСУ і сімей ВПО. 

Про труднощі, з якими стикаються сім'ї з дітьми з розладом спектра аутизму, розповіли матері родин із Луганська і Бердянська, які у зв'язку з війною переїхали до Львова. 

«Коли ти маєш програму і підтримку лікарів та фахівців, це повертає відчуття балансу і ґрунту під ногами. І ти можеш далі жити, працювати з дитиною.

Це дуже важка ноша, коли ти втрачаєш житло, майно, роботу і все життя, яке ти планувала. А ще довгоочікувана дитинка з важким діагнозом. Без допомоги суспільства - це дуже важкий тягар, який може зруйнувати не тільки родину, а й життя. Тому я закликаю до толерантності та співпідтримки. Вчасно підставлене плече не дасть впасти», – додала мама дівчинки з аутизмом, ВПО з Бердянська Ольга Томарадзе.

На Львівщини розлад спектра аутизму діагностували у близько півтисячі дітей.

«Рівень захворюваності на аутизм росте як в Україні, так і на Львівщині. За останніми даними приріст складає 30 відсотків. За даними ВООЗ кожна сота дитина хвора на аутизм. І дуже часто ми не розуміємо, що поряд з нами живуть такі люди та діти. Або у нас формується неправильне відношення до таких дітей.

Важливо змінити своє ставлення до тих людей, щоби вони стали повноправними членами суспільства, були соціалізованими й брали участь у житті громади», – зазначила директорка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

За її словами, діти з такими захворюваннями можуть бути дуже обдарованими, геніальними у наукових і гуманітарних дисциплінах. Важливо запобігти дискримінації в освітньому і медичному середовищах та забезпечити їм комплексну та якісну допомогу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ