Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

2 квітня - Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм

Вже одинадцятий рік поспіль світ відзначає День поширення інформації про аутизм. Цей день було встановлено 18 грудня 2007 р. Генеральною Асамблеєю ООН. Про це розповіли в прес-службі Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Аутизм – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Його неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати і адаптувати людину до соціального життя.

Аутизм впливає на кожну людину по-різному, і може варіюватися від дуже легкої до дуже важкої форми прояву. Люди з аутизмом хочуть спілкуватися, проте часто не знають як.

Розлади аутистичного спектру починаються у дитинстві, проте зберігаються у підлітковому і дорослому віці. У більшості випадків ці стани проявляються у перші 5 років життя.

Діагностувати ризик розвитку аутизму можна вже в 1,5 річному віці дитини за допомогою спеціального скринінгового тесту.

Люди з аутизмом можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. 

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст департаменту з дитячої психіатрії Алла Петрів, на базі поліклінічного відділення Львівського обласного дитячого психо-неврологічного диспансеру в 2015 році був створений Центр допомоги дітям з розладами спектру аутизму та іншими психічними розладами «Майстерня добра». Для якісного функціонування центру використовується сучасні методи діагностики, рекомендовані міжнародними протоколами, а саме: функціональна діагностика, впроваджується діагностична методика ADOS-2, що дає змогу обстежувати дітей з підозрою на аутизм у віці від 12 місяців. «Зараз спостерігається стрімке зростання даної патології у дітей. Так, у 2015 році було 276 випадків, 2016 – 319 та 2017 – 346, а ще є недіагностовані випадки. Тому хочу акцентувати увагу на ролі сімейного лікаря у проведенні скринінгу на аутизм. Саме лікарі первинної ланки мали б діагностувати розлади спектру аутизму, а потім скеровувати на дообстеження у психо-неврологічний диспансер».

Довідково:

1 із 88 дітей має аутизм. При ранньому втручанні та корекційних заходах дитина може бути повністю адаптована до соціального життя.

На 30% зростає кожного року кількість дітей з діагнозом аутизм в Україні.

У 1,5 річному віці дитині можна провести скринінг за спеціальним тестом.

У 4 рази частіше у хлопчиків, ніж у дівчаток, діагностується аутизм.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ