Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Річниця виходу з Ізваринського котла: три роки подвигу

Сьогодні, 7 серпня, третя річниця виходу з Ізваринського котла 24, 72 та 79 окремих механізованих бригад. Це єдиний за всю війну вихід з котла практично без втрат - повідомила керівник прес-служби у 72 Гвардійській ОМБр Елена Мокренчук у Faсebook.

"Сьогодні, 6-7 серпня, згадаймо про героїчний прорив 72 ОМБр - і пам'ятаймо, що люті й підступності ворога, який напав на нас, немає меж. Відзначаючи подвиг наших Героїв, не забуваймо про те, що війна ще не скінчилася і кров побратимів ще волає до Бога від землі", - йдеться в повідомленні.

3 серпня 2014 року бійців крили цілий ранок, потім невелика перерва - і знову гради, міномети. Масована артилерійська атака йшла як з боку російського кордону, так і від територій, захоплених російсько-сепаратистськими терористичними угрупуваннями. Обстрілювані з двох боків, на вузенькій смужці рідної землі вздовж державного кордону, вони тримались до останку - аж поки виявилось, що командир одного з батальонів прийняв рішення виводити своїх бійців через Росію, через полон.

Командир другого батальону, майор Михайло Драпатий наполягав на тому, щоб під прикриттям ночі спробувати прориватися до своїх, крізь обстріли та мінні поля. Зрештою, батальони розділилися і успішно вийшли кожен власним шляхом: одні через Росію, інші з'єднавшись з 79 та 24 бригадами під Зеленопіллям, через Савур-Могилу та Амвросіївку.

Сьогодні кажуть, що це був такий хитрий план, заздалегідь спланований, щоб зберегти життя солдатам - але, як би там не було, вихід з "котла" таки справді відбувся практично без втрат, якщо не рахувати одного загиблого та 89 бійців 24-ї, що потрапили в полон і були обміняні через півтора місяці. Жоден боєць чи офіцер 27 ОМБр не перейшов на бік ворога. Навіть ті, що проти власної волі мусили разом з командирами виходити через Росію - вони всі повернулися додому, багато хто після реабілітації знову пішов на фронт.

Довідка: 

«Ізваринський котел» — епізод війни на сході України, битва сил АТО проти незаконних збройних формувань, підтриманих російською артилерією, в прикордонних районах Донецької та Луганської областей в ході літньої кампанії на Донбасі.

Українські підрозділи зазнали артилерійських обстрілів з території Російської Федерації. В ході численних боїв, українським військовим не вдалось відновити контроль на пунктом пропуску «Ізварине». З втратою контролю над населеними пунктами Степанівка, Маринівка та пунктом пропуску «Маринівка» у середині липня сили АТО на схід від села Маринівка опинились у фактичному оточенні від основних сил. Було проведено розблокування оточених підрозділів і фактично битва закінчилась 7 серпня виходом останніх підрозділів, які виконували завдання з блокування державного кордону.

Битва на кордоні стала першою великою поразкою для сил АТО. У результаті було втрачено контроль над державним кордон від Ізвариного до Маринівки. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ