Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

8. Львівський літературний фестиваль збере 362 автори з 22 країн

8. Львівський міжнародний літературний фестиваль – найбільший у Центрально-Східній Європі. Про це свідчать 362 автори з України та 22 країн світу і 310 подій у програмі. Фестиваль очолює, повідомили у прес-центрі Форуму видавців.

Фестиваль проводиться щороку з 1997 р., з 2001 р. – за участі іноземних учасників, а з 2006 р. – як повноформатний Міжнародний літературний фестиваль в рамках «Форуму видавців у Львові». Найбільший і єдиний міжнародний літературний фестиваль в Україні, один з найбільших і найвідоміших в Центральній і Східній Європі. До участі в ньому запрошуються письменники, поети, митці, культурні діячі, науковці, журналісти, перекладачі, літературні та мистецькі критики з України та зарубіжних країн – найяскравіші представники своїх національних літератур.

Найцікавіші проекти цьогорічного Літературного фестивалю:

Польща – Почесний Гість 20 Форуму видавців у Львові.

Головні   заходи польської програми:

Лекція Зигмунта Баумана «Невелике доповнення до довгої соціальної історії часу»

Презентація книжки Данути Валенси «Мрії і таємниці»

Круглий стіл: «Польща і Україна в останньому десятилітті» за участі депутата ЄП Павла Коваля

Презентація книги Кшиштофа Зануссі «Пора вмирати»,  демонстрація  фільмів

Круглий стіл «Вплив мас-медіа на розвиток суспільства» за участі Яцка Жаковського, Матвєя Ганапольського, Володимира Мостового і Андрія Куликова

Поетичний потяг Чернівці – Львів спільно з MERIDIANCZERNOWITZ.

9 вересня з Чернівців до Львова вирушить потяг №136 з поетами з 16 країн світу на борту. Рівно о 15.51 у  потязі розпочнуться  поетичні читання . А 10 – 15 вересня  читання продовжаться на  заходах 20. Форуму видавців.

Фокусна тема – «Жінка у світі, що змінюється», на яку організаторів надихнула Ольга Кобилянська (1863–1942 рр.), письменниця, яку називають першою українською феміністкою і 150-річчя з дня народження якої відзначається цього року. «Жіноча» програма налічує 19 заходів, серед них: «Історії жінок і жінки в історії», «Авторка і героїня. Жінка в українській літературі», «Жінка в українській освіті», «Жінка-керівник або Чоловічий погляд на управління в культурі».

Фестиваль «КОНТЕКСТ-2» – продовження програми створення, підтримки і розвитку інфраструктури, яка обслуговує літературний процес. Програму втілює ГО «Форум видавців» за підтримки Програми і3 «Ідея – Імпульс – Інновація» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Якщо Контекст-1 був присвячений менеджменту літературних подій, програма Контексту-2 зосереджена на літературній критиці і книжковій журналістиці. Лекції і майстер-класи проведуть найкращі літературні критики та журналісти з різних країн: Юстина Соболевська (Польща), Александр Гаврілов (Росія), Олаф Кюль (Німеччина), Костянтин Мільчин (Росія), Татьяна Толстая (Росія), Ганс-Петер Куніш (Німеччина). Учасниками проекту стали 24 молоді журналісти, відібрані на конкурсі.

Фестиваль ТРАНСЛІТ – наймасштабніший в Україні проект, спрямований на промоцію перекладацької діяльності. Основний захід фестивалю – публічна дискусія «Вулиця із двостороннім рухом: український переклад за останні 20 років», що відбудеться у межах проекту BookPlatform(за підтримки програми «Культура» Східного партнерства ЄС) за участі перекладачів, видавців, авторів, науковців та підсумує результати досліджень перекладів українською мовою, а також з української іншими мовами.

9-та Молода Республіка Поетів. Конкурс-фестиваль поезії молодих (до 25 років) авторів. На конкурс надійшли заявки від 99 поетів. 10 призерів прочитають свої твори на гала-концерті фестивалю 14 вересня.

Ніч поезії та музики нон-стоп – найдавніший (з 1997 р.) і найпопулярніший (близько 2 тисяч відвідувачів) захід Форуму видавців. До цьогорічної програми входять: поезія Енріка Казасеса (EnricCasasses), Лінор Горалік, Клауса Анкерсена (ClausAnkersen), Бахита Кенжеєва, Томаша Ружицького (TomaszRozycki), Еугеніуша Ткачишина-Дицького (EugeniuszTkaczyszyn-Dycki), Юрка Іздрика, Галини Крук, Івана Малковича та ін. Співатимуть музичні гурти PabloPavo i Ludziki (Польща), Ян Бедерман (Росія), DRUMТИАТР та ZAPASKA.

Фото: bookforum.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ