Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

8 випадків СМА у діток виявили за 9 місяців у Львівському перинатальному центрі

За період роботи регіонального центру неонатального скринінгу на базі Львівського обласного клінічного перинатального центру з 17 жовтня 2022 року виявлено 8 випадків спинально-м’язової атрофії (СМА). Про це інформує пресслужба Львівської ОВА.
Фото: Львівський обласний клінічний перинатальний центр

Розширений генетичний скринінг дозволяє виявити захворювання ще на доклінічній стадії, тобто, до появи перших симптомів. І відповідно вчасно розпочати лікування або корекцію. Держава забезпечує безкоштовний генетичний скринінг для всіх новонароджених.

Регіональний центр неонатального скринінгу на базі Львівського обласного клінічного перинатального центру проводить розширений скринінг новонароджених на 21 генетичну патологію. Тут обстежують немовлят з 7 областей України.

За період роботи регіонального центру з 17 жовтня 2022 року виявлено 8 випадків спинально-м’язової атрофії (СМА).

Загалом в Україні неонатальний скринінг проводиться виключно після надання батьками письмової згоди. Якщо згоди немає, дослідження не проводиться.

При підозрі на наявність генетичної патології батьків з дитиною запросять на повторний тест – так званий ретест. Це відбудеться до місяця часу після народження, в середньому через 2-3 тижні.

Якщо результат обстеження не повідомляється, значить жодне з 21 генетичних захворювань не виявлено.

Переглядайте інфографіку та повний текст розʼяснення за посиланням – bit.ly/4554QRL

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ