Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Абітурієнти з окупованого Донбасу можуть вступити до ВНЗ без здачі ЗНО

Випускники шкіл, які знаходяться на непідконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей зможуть поступити у вищі навчальні заклади в Україні без здачі зовнішнього незалежного оцінювання. Відповідний закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на отримання освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції» підписаний і набув чинності. Про це заявила директор департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Надія Оксенчук.

«Головна мета Закону – це надати можливість нашим учням з тимчасово окупованих територій на здобуття вищої освіти в Україні, не обов'язково складаючи ЗНО. Тобто випускники з цих територій можуть скласти державну підсумкову атестацію та отримати документ державного зразка про повну загальну середню освіту», – сказала пані Оксенчук.

Посадовець пояснила, що державна підсумкова атестація є «своєрідною контрольною роботою». З результатами атестації випускники можуть подавати документи до ВНЗ Донецької та Луганської областей або до тих, що були переміщені з окупованих територій. Проте для вступу необхідно скласти іспити. 

«З вступом Закону в силу учні зможуть і не складати ЗНО, а просто приїхати у зручний для них час для проходження підсумкової державної атестації у школі», сказала вона.

Також випускники, що проживають на окупованій території, які зареєструвалися на ЗНО зможуть поступити у ВНЗ за їх результатами.

«У нас визначено школи, де учні з тимчасово непідконтрольних територій навчалися за екстернатною формою навчання та реєструвалися на ЗНО. Ті учні,  які не змогли зареєструватися на основну сесію ЗНО, зможуть взяти участь у додатковій сесії ЗНО, яка проходитиме з 14 червня по 4 липня», – додала пані Оксенчук.

19 квітня Верховна Рада прийняла законопроект № 4350 «Про внесення змін в деякі закони України, що стосуються забезпечення права на отримання освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції». Закон дає додаткову можливість прийому на навчання до ВНЗ, проходження атестації і одержання документа державного зразка про повну загальну середню освіту.

НБН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ