Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Александр Хуг відвідав Львівську політехніку

У Львівській політехніці побував перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг.
Фото, Йосип Марухняк.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні розпочала свою роботу з початком військової агресії Росії на Донбасі наприкінці березня 2014 році. Це — група неозброєних цивільних спостерігачів, яка тимчасово проводить моніторинг та звітує про ситуацію з дотримання прав людини та гуманітарну ситуацію як у зоні конфлікту на Донбасі, так і по всій території України.

Про це розповів перший заступник голови Спеціальної моніторингоої місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг під час розмови з ректором Національного університету “Львівської політехніки” професором Юрієм Бобалом. Александр Хуг торкнувся різних сторін діяльності місії в Україні, зокрема, повідомив,  якими є цілі цієї організації, хто входить до її складу, кому вона звітує, який її мандат в Україні. Йшлося також про  факти, якими володіє  щодо подій на Сході України.

Натомість ректор Юрій Бобало розповів про історію та сьогодення одного із найстаріших вищих технічних закладів вищої освіти України та Східної Європи, висловив сподівання, що невдовзі  Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні успішно завершить свою роботу і в Україні встановиться міцний та тривкий мир.

Згодом Александр Хуг та співробітники Спеціальної моніторингоої місії ОБСЄ в Україні зустрілися із студентами-юристами інституту права  та психології. Власне, ініціював такий діалог очільник інституту професор Володимир Ортинський.

Гість наголосив, що до складу місії входять представники 40 країн світу, більшість з яких представляють держави ЄС. Найбільше — спостерігачів зі США. На початку створення  Спеціальної моніторингоої місії ОБСЄ в Україні, запрошеної урядом України на підставі консенсусного рішення 57 країн-учасниць ОБСЄ, вона налічувала 100 спостерігачів.  Влітку 2014 року, після загострення конфлікту, чисельність місії збільшено до 500 осіб,  з яких майже 350 скеровано до Донецької та Луганської областей.

Метою роботи спостерігачів місії є збір інформації, спостереження, встановлення фактів і звітування про ситуацію з безпекою по всій Україні. До її повноважень не входить робити якісь висновки або проводити будь-які розслідування.Спостерігачі спілкується з різними суспільними групами, зокрема, представниками влади усіх рівнів, громадянського суспільства, етнічних і релігійних груп і місцевих громад.

Нагадаємо, що у березні цього року Львівську політехніку відвідав представник  Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ у Львові Майкл Салліван. Візит Александра Хуга став логічним продовженням започаткованого діалогу місії та представників громадськості щодо зупинення конфлікту на Сході України.

           

            Йосип Марухняк (світлини)

            Прес-служба  Національного університету “Львівська політехніка”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ