Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Американська демократія поставила Трампа на місце, - Бутусов

Велика американська демократія поставила Трампа на місце - найцінніший урок для України. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук написав головний редактор «Цензор.Нет», воєнний експерт Юрій Бутусов.

«Є у президента США така посада - помічник президента з питань національної безпеки. Це по суті координатор діяльності всіх силових структур. Відразу після вступу на посаду президент США Дональд Трамп 20 січня призначив на цю посаду свою довірену особу - заслуженого бойового генерала Майкла Флінна.

На посаду міністра юстиції Трамп запропонував також свого друга та довірену особу - Джеффа Сешнс, його кандидатуру затвердив сенат США, і демократична опозиція критикувала його як занадто близько пов'язаного з Трампом людини. Мін'юст США - це правоохоронний орган, якщо по-нашому, то поєднує функції МВС, Мін'юсту та Генпрокуратури.

Про намір призначити Флінна на високий пост Трамп заявляв заздалегідь, генерал був його радником в ході виборчої кампанії.

І ось відразу після його призначення, в міністерство юстиції надійшла інформація, що Майкл Флінн напередодні свого призначення в грудні 2016-го мав телефонну розмову з послом Російської федерації в США. Розмова велася по телефону, але він не був санкціонований американською владою, і Флінн офіційно не повідомив про свої контакти держдепартамент США. Поки він був приватною особою, це не викликало питань, а тепер на державній службі, питання виникли. Флінн не порушив закон, але його поведінка на думку американської преси, "могла стати" "неправильним сигналом" у зовнішній політиці. Не стала - а "могла стати". Адже Росія діє вороже щодо США, і будь-які контакти з нею - можуть мати важкі наслідки, і для влади неприпустимий навіть натяк і підозра, що якісь неофіційні відносини з РФ можуть мати місце.

І ось мін'юст США, який тільки що очолив друг Трампа Сешнс направив попередження в адміністрацію президента про неприпустимість такої поведінки помічника президента. Зрозуміло, відразу стався витік у ЗМІ.

Тобто один друг Трампа де-факто заявив президенту про неприпустимість дій іншого друга Трампа. Джефф Сешнс напевно хотів би прикрити Трампа, але процедура є процедура. Тобто тільки обраний президент, і тут же його команда сама себе викриває, підсилює негатив сама проти себе.

І що ж зробив Трамп, як думаєте? Почав кампанію по "відмазки" Флінна? Американські військові стали за наказом підписувати листи на підтримку Флінна? У ЗМІ пішли замовні сюжети, що не можна розганяти "зраду", не можна паплюжити ім'я чесного і заслуженого громадянина?

Ні. Кар'єру Флінна тут же безжально розтоптали. Публічно і відкрито. Сам Флінн приніс вибачення і негайно подав у відставку - пробувши на посаді лише 22 дні! У відставку за те, що його дії "могли перешкодити" національним інтересам Америки.

Це призвело до нової хвилі масштабної критики проти Трампа в США. Причому найрізкішої критики Трамп піддався не з боку своїх опонентів. А з боку самої республіканської партії, яка зробила Трампа президентом, і для якої будь-яка дискредитація Трампа - це удар по своєму власному авторитету і позиціям. Республіканец сенатор Джон Маккейн дав найжорсткіші оцінки діям Флінна. Сама партія президента змусила його наступити на горло власній пісні, і зі скандалом прибрати свого друга зі своєї команди.

І тепер Білий дім робить антиросійські заяви з точно таким же змістом, як і адміністрація Обами. Інакше підозри в контактах з РФ впадуть уже на всю адміністрацію.

Але довіру американського народу до своєї влади коштує набагато більше кар'єри окремо взятого президента. Американські ЗМІ "розгойдують човен" - але це човен самого Трампа розгойдується, а американська демократія працює без збоїв і коливань. І якщо рейтинги Трампа коливаються, то довіра до президента США і влади в американському суспільстві залишається незмінно високим. Народ знає, що цією державою править не окремий громадянин - а національні інтереси, яким підкоряється навіть сам президент.

І як не парадоксально, саме це забезпечує Трампу можливості з часом відновити рейтинги, тому що він завжди може спертися на авторитет держави, яким йому довірили керувати на чотири роки. І сам Трамп і республіканці матимуть можливість відновити рейтинги і знову виграти вибори, тому що продемонстрували повагу до своєї держави і його правилами.

Ось це найголовніше, що Україна повинна перейняти з Америки, це і є найголовніша технологія, і найголовніша наука - це урок для нашої влади, партій і суспільства», - написав Юрій Бутусов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ