Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Американські та львівські хірурги сформували хлопцю нове піднебіння

Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня
Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"
Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня
Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"
Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня
Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"
1/3
Хлопцю, який народився без піднебіння – хірурги сформували нове з його власних тканин.

Про це повідомили у  Центрі дитячої медицини. Лікарня "Охматдит".

Іллі з Хмельницької області – 11 років. Він народився з цілим комплексом проблем: геміфаціальною мікросомією (одностороння аномалія голови, яка виникає через різні вади розвитку), деформацією кісток обличчя, м’язів, значною зміною анатомії ротоглотки, відсутністю піднебіння і складним варіантом синдрому Пʼєра Робена (вроджена вада розвитку, яка поєднується з розщілиною піднебіння).

Дітей із цією хворобою можна легко впізнати: у них є три ознаки – розщілина піднебіння, недорозвинута нижня щелепа і часто западає язик. У хлопця постраждали не тільки кістки обличчя, але й вуха і зубощелепна система.

Іллі не змогли допомогти українські лікарі у Києві та Львові. У дитинстві його намагались оперувати у росії, але встановлення компресійно-дистракційних апаратів не тільки не допомогло виправити проблему, але й погіршило ситуацію.

Мама хлопчика Олеся не переставала шукати рішення і знайшла його у Центрі дитячої медицини, лікарні «Охматдит». Сюди саме приїхали провідні спеціалісти зі США – дитячі щелепно-лицеві і пластичні хірурги з Children’s Hospital of Philadelphia. Разом з ними і склали план операції для Іллі.

"Наш син – дуже сильний і мужній хлопчик. Він усе мужньо витримав. Вада все життя заважала Іллі дихати, їсти, але він пристосувався, йому було важко говорити, звуки виходили більше носом і не всі його розуміли. Але ми не здавалися і шукали порятунок для сина, тож коли почули про американську місію, відразу приїхали до Львова, повірили львівським лікарям, що їм вдасться закрити дефект", – розповідає мама Олеся.

В операційну йшли американсько-українською командою. План був такий: сформувати піднебіння з власних тканин пацієнта, а саме з його щоки. Хірургам вдалося відновити анатомію. З клаптя зі щоки вони сформували повноцінне піднебіння, яке надалі ростиме разом з хлопцем. Лікарі працювали, по суті, ювелірно і використали кожен міліметр тканин щоки.

Все добре прижилося. Далі пацієнта чекає реабілітація і пристосування до нових нормальних умов, тобто Іллі стане легше дихати, їсти, а також має покращитися мова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ