Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Амет Бекіров: Ми намагаємося досягнути своєї мети

Минулої суботи біля Національного львівського Оперного театру львівськими активістами, разом з представниками культурного центру кримських татар у Львові, була проведена безмовна акція протесту «Звільнить Крим!».

П’ять років тому відбулася подія, що поділила життя українців на до і після. Мова йде про збройну анексію Криму Росією. На сьогоднішній день, попри зменшення інформаційної зацікавленості частини українського суспільства питаннями, пов’язаними з тимчасово окупованими територіями, зростає активність як самих внутрішньо переміщених осіб з Криму і Донбасу, так і соціально-активних членів місцевої громади.

«Ми не хотіли робити цей захід жалобним. Це не панахида, це нагадування про те, що сталося», - розповів один з організаторів заходу Ернест Абкєлямов. «У мене немає бажання, щоб мене жаліли. Я хочу, щоб це горе стало для нас уроком, тому що, якщо ми не зреагуємо, то всі ті лиха, що вже прийшли в Україну – всі вони можуть повторитися», - додає він.

До заходу долучився українській художник Андрій Єрмоленко. На його думку, сучасне інформаційне середовище занижує вагомість проблеми російської агресії, і, в порівнянні з 2014 роком, віддає перевагу іншим темам. Також він зазначив, що активність саме кримських переселенців, зокрема кримських татар, значно вища за переселенців з окупованих частин Донецької і Луганської областей. Метою своєї участі у проекті художник називає прагнення до того, щоб корінний народ України, кримські татари змогли повернути собі свою батьківщину.

Амет Бекіров, громадський активіст і один з організаторів акції зазначив: «В першу чергу цей проект – він для таких як я. Колись давно, у дитинстві я мав мрію повернутися на рідну землю. Тепер, коли я знов змушений бути далеко від неї, я перейшов від мрії до реальних дій. Декілька днів тому мені снився мій батько. На щастя, він встиг побачив рідний Крим, і тепер похований на своїй землі. Уві сні він сказав мені: «Синку, я тут маю лише спогади, а ти, доки можеш – дій!». Цей сон дуже важливий для мене. Він змушує рухатися вперед. Я можу порівняти нашу боротьбу зі шляхом Ганді: словом і ділом, але безкровним шляхом ми намагаємося досягнути своєї мети».

Після закінчення акції представниками культурного центру кримських татар у Львові був проведений дуа (молебень) за поміч кримським силам місцевого супротиву у боротьбі з кривавим режимом Російської диктатури.

Петро Білецький

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ