Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Анексія Криму: ЄС висунув вимоги до Росії

Євроcоюз залишається прихильним суверенітету і територіальної цілісності України через п'ять років після незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією.

Про це йдеться в заяві Високого представника ЄС Федеріки Могеріні, передає Укрінформ.

«Через п'ять років після незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією Європейський Союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України», - йдеться в заяві.

ЄС не визнає і продовжує засуджувати порушення Росією міжнародного права: «Анексія Криму залишається прямим викликом міжнародній безпеці», - підкреслила Федеріка Могеріні.

У заяві йдеться, що ЄС знову закликає держави-члени ООН розглянути заходи щодо невизнання анексії відповідно до резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН.

«Порушення Росією міжнародного права призвели до небезпечного зростання напруженості в Керченській протоці і Азовському морі. Необгрунтоване застосування сили Росією проти України 25 листопада 2018 року є нагадуванням про негативні наслідки незаконної анексії Кримського півострова для регіональної стабільності», - зазначила представник ЄС.

Блок закликав Росію негайно звільнити незаконно захоплених у Керчі українських моряків, суден і устаткування, а до їхнього звільнення - поважати їхні права на юридичне представництво і доступ до консульських органів, а також надавати постраждалим належну медичну допомогу.

Європейський Союз засудив будівництво Керченського моста без згоди України, і чекає, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід усіх судів через Керченську протоку в Азовське море відповідно до міжнародного права.

Крім цього, високий представник нагадала, що ЄС не визнає проведення Російською Федерацією виборів на Кримському півострові.

Європейський Союз також повторив свій заклик до негайного звільнення Олега Сенцова, Едема Бекірова, Олександра Кольченка, Миколи Семени Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і всіх тих, кого було затримано на Кримському півострові і засуджено всупереч міжнародному праву.

Нагадаємо, 16 березня 2014 року в окупованому російськими військовими Криму Кремль провів «референдум». В бюлетенях кримчанам пропонувалося вибрати «возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта РФ» і «відновлення дії Конституції Криму 1992 року». За даними Меджлісу кримськотатарського народу, в «референдумі» взяли участь не більше 30% жителів Криму, з яких лише 50% висловилися на користь РФ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ