Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Астронавт Тім Пік вийшов у відкритий космос

Британський астронавт Тім Пік уперше вийшов у відкритий космос.

Майор Пік, що прибув на орбіту у грудні минулого року, і його колега - астронавт НАСА полковник Тім Копра - ступили за борт Міжнародної космічної станції рівно о 13:00 GMT (15:00 за Києвом).

Вихід за борт МКС триває шість з половиною годин.

Тім Пік - не перший британець, що побував у відкритому космосі: у 1995 році за борт МКС уже ступав британець Майкл Фоал, проте він літав на орбіту у рамках американської експедиції НАСА.

Тім Пік же став першим саме "офіційним" британським астронавтом, що вийшов у відкритий космос.

Астронавти мають замінити несправний елемент зовні МКС, що загрожує постачанню енергії до станції із сонячних панелей.

"Я гадаю, вихід у відкритий космос - це вершина кар'єри астронавта", - сказав Тім Пік у інтерв'ю BBC Stargazing Live раніше цього тижня.

"Ми доклали величезних зусиль до цього виходу в космос. Це дуже захопливо, і ми готові йти", - додав майор.

Операція із заміни зламаного елементу проходитиме на самому краю станції: аби дістатися туди, астронавтам доведеться здолати половину довжини МКС, що становить близько 50 метрів.

Пересуватися вздовж корпусу МКС Тіму Піку і Тіму Копрі доведеться за допомогою рук. Водночас їхні скафандри будуть з'єднані із МКС сталевим канатом.

"У мене буде всього кілька моментів, коли я буду висіти під повітряним шлюзом і зможу роззирнутися... подивитися вниз на планету Земля і побачити, як воно", - сказав майор Пік перед операцією.

Лука Пармітано, італійський астронавт, що виходив у відкритий космос у 2013, розповів BBC Five Live: "Це неймовірно... немає слів, щоб описати те відчуття, коли ти бачиш нашу планету згори через маску - ця маска, це те, що відділяє нас від цього виду, тонка маска із органічного скла".

Тім Пік і Тім Копра тренувалися до виходу у відкритий космос у спеціальному резервуарі з водою на землі у г'юстонському космічному центрі.

Інший астронавт НАСА Майкл Лопес-Алеґріа, що є рекордсменом у США за часом перебування у відкритому космосі, зазначив, що, на його думку, вони обидва чудово підготовлені, хоч між тренуванням у водному резервуарі і справжнім виходом у космос - багато різного.

Поламаний елемент, відомий як Sequential Shunt Unit, відносно просто замінити: він прикріплений до МКС лише одним прогоничем.

Один оберт МКС довкола Землі займає 90 хвилин, із них астронавти переживатимуть спершу 45 хвилин світла, а потім - 45 хвилин повної пітьми.

Причому працювати із заміною елемента вони зможуть лише у темряві, адже під час освітленої частини операції через поламаний бокс проходитиме струм.

На те, щоб безпечно замінити елемент, астронавти матимуть 31 хвилину.

"Ми маємо бути дуже обережні, коли дістанемося місця роботи, адже ніщо не захищатиме нас від високої напруги, яку виробляють сонячні панелі", - сказав майор Пік.

"Нам треба витягти той бокс, щоб новий міг коректно працювати, і ми зможемо продовжити виконувати інші завдання", - додав він.

Після заміни елемента Тіму Піку доведеться дотягти несправний бокс назад до шлюзу МКС.

Окрім того, астронавтам також належить протягнути кабелі до нових док-портів і перевстановити клапан, який зняли минулого року, щоб перемістити модуль "Леонардо" у іншу частину станції.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ