Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Аудитори перевірять закупівлі медичних амбулаторій після звернення ЦГМД

Підставою для початку перевірок, стало ґрунтовне дослідження ГО "Центр громадського моніторингу та досліджень" та звернення експертів Центру до контролюючих органів.

Західний офіс Державної аудиторської служби України (ДАСУ) з 19 березня 2018 року розпочав моніторинг закупівель Управління капітального будівництва ЛОДА щодо будівництва амбулаторій первинної медичної допомоги у сільській місцевості у Львівській області. 

"Інформація, отримана від громадських об’єднань, про наявність ознак порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель, виявлених за результатами громадського контролю у сфері публічних закупівель відповідно до статті 9 цього Закону", – йдеться в наказі ДАСУ.

Раніше "Центр громадського моніторингу та досліджень" виявив безпрецедентну кількість порушень під час проведення тендерів на будівництво медичних амбулаторій. Експерти Центру з’ясували, що з 40 укладених угод, 27 переможців торгів вибрали з порушеннями. Основні порушення – невідповідність документів тендерній документації та змова на торгах.

Замовником у всіх закупівлях виступало управління капітального будівництва Львівської облдержадміністрації.  На думку голови правління ЦГМД Мирослава Сімки, воно виявилось не готовим до таких об’ємів одночасних закупівель. А залучення сторонніх консультантів для проведення тендерів, не лише не вирішило проблему, але й поглибило її.

"Ми все частіше фіксуємо випадки, коли, так званий, незалежний консультант пов’язаний з одним із учасників торгів та водночас консультує замовника щодо проведення торгів. Це ставить під питанням об’єктивність такої закупівлі та несе потенційні корупційні ризики", – пояснював Сімка.

Майже дві третини угод на будівництво амбулаторій у Львівській області укладені з порушеннями

Нагадаємо, у Львівській області заплановано побудувати 43 амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Будівництво відбувається в рамках загальноукраїнської програми та фінансується за кошти субвенції з державного бюджету. В бюджеті Львівської області на реалізацію програми станом на серпень 2018 року було передбачено 377 млн грн.

В процесі моніторингу службовці ДАСУ фіксуватимуть порушення законодавства замовником при проведенні закупівлі. Вони повинні надати висновки, а в разі підтвердження порушень, приписи щодо їх усунення. Приписи ДАСУ є обов’язковими до виконання замовником, в даному випадку УКБ  ЛОДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ