Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Азербайджан може готувати у найближчі тижні вторгнення до Вірменії

У Державному департаменті Сполучених Штатів припускають, що Азербайджан протягом кількох найближчих тижнів може здійснити вторгнення на територію Вірменії.

Про це повідомляє Politico із посиланням на джерела.

"Державний секретар США Ентоні Блінкен минулого тижня попередив невелику групу американських законодавців, що його відомство відстежує можливість того, що Азербайджан може скоро вдертися до Вірменії", — йдеться у матеріалі.

Журналісти нагадали, що раніше азербайджанський президент Ільхам Алієв закликав Вірменію відкрити "коридор" вздовж її південного кордону задля того, що поєднати Азербайджан та Нагірний Карабах, який межує із Туреччиною та Іраном. Тоді Алієв пригрозив розв'язати питання "силою".

Як пише видання, у телефонній розмові 3 жовтня Блінкен відповідав на запитання американських законодавців про потенційні кроки США у відповідь на вересневе вторгнення Азербайджану до Нагірного Карабаху. Блінкен сказав, що Держдеп "вивчає варіанти притягнення Азербайджану до відповідальності й не має наміру поновлювати дію давнього винятку, який дозволяв США надавати Баку військову допомогу".

Журналісти зауважили, що кожного року, починаючи із 2002, Сполучені Штати погоджували виняток з правил, який дозволяв обходити вимоги закону "Про підтримку свободи", що перешкоджала надавати військову допомогу Азербайджану через його територіальну суперечку із Вірменією.

Термін дії винятку збіг у червні й Державний департамент раніше не пояснював, чому досі не звернувся із запитом на його продовження.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ