Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

«Бабський бунт 2.0» проти Дональда Трампа

«Бабський бунт 2.0» проти Дональда Трампа. Путін "зливає" Асада. Анкара проти Парижа. Деза з Кремля.

Американські демократи організували жіночі протести

У минулу суботу, в день першої річниці інавгурації Дональда Трампа, яка відбулась 20 січня 2017 року, американські демократи організували проти президента США традиційні жіночі протести, які беруть початок із антиурядового березневого маршу нью-йоркських повій 1857 року. Тогочасні протестувальниці домагались, щоби уряд США виплатив суттєво затриману заробітну платню військовим матросам, аби ті розрахувались за своїми борговими зобов’язаннями за раніше отримані послуги.

Габріель Фількофф, старша радниця демократа Білла де Блазіо, мера Нью-Йорка, повідомила, що в суботньому протесті «Women's March 2018» («Жіночий марш 2018»), який опоненти демократів уїдливо назвали «Bim's rebellion 2.0» («Бабський бунт 2.0», перші антиінавгураційні протести під патронатом Хілларі Клінтон відбулись рік тому), взяли участь орієнтовно 200 тисяч демонстрантів із майже 9 мільйонів мешканців міста. Зазначену цифру Габріель Фількофф назвала офіційною, її визначили офіцери поліції, які мають практичні навички визначати чисельність натовпу.

Оратори закликали жінок спрямувати свою енергію на допомогу демократам виграти середньострокові листопадові вибори 2018 року, де вони можуть зазнати нищівної поразки від республіканців під час виборів губернаторів і конгресменів. Такий висновок політологи зробили після несподіваної й непрогнозованої перемоги республіканця Грега Джанфорте (штат Монтана) у Палату представників. Тодд Гітлін, дослідник політичних рухів і професор журналістики та соціології Колумбійського університету, зазначив, що демократи будуть використовувати жінок для просування своїх політичних інтересів.

Тисячі американських протестувальників вийшли на вулиці не тільки Нью-Йорка, а й Вашингтона, Лос-Анджелеса, Чикаго, Філадельфії, а також у ряді міст ЄС. Загалом, у США на марш незгоди із тим фактом, що президентом США став Дональд Трамп, на вулиці американських міст вийшло з протестами орієнтовно 1,1-1,3% дорослого населення.

На протестні події президент США очікувано відреагував на своїй сторінці у соціальній мережі Twitter: «Гарна погода по всій країні, ідеальний день для всіх жіночих маршів. Виходьте зараз туди, щоби святкувати історичні події і безпрецедентний економічний успіх, і створення добробуту, які відбулись за останні 12 місяців. Найменше безробіття серед жінок за останні 18 років!», – пише «The New York Times».

Мілітарна «Оливкова гілка» Анкари

Президент Туреччини Ердоган оголосив 20 січня, що операція в сирійському кантоні Афрін – це тільки початок бойових дій, мета яких – взяти під контроль прикордонні райони Сирії. Наступним районом бойових дій буде Манбідж. Турецьке командування повідомило, що 20 січня в бомбардуванні взяли участь 72 турецькі літака, які знищили 108 із запланованих 113 об’єктів, а 21 січня дня 32 турецькі літаки завдали удари по 45 цілям. У кантоні Афрін проживають орієнтовно 50% арабів, 40% курдів і 10% етнічних турків. При підтримці турецьких військ сирійські повстанці вибили курдських комуністів із терористичної організації  YPG із трьох населених пунктів кантону Афрін – Адаманли, Балик і Шанкаль. Туреччина заявила, що мета операції «Оливкова гілка» – відновлення безпеки і стабільності у регіоні та нейтралізація бойовиків із терористичних угруповань ІДІЛ, PKK, PYD і YPG.

Бекір Боздаг, турецький віце-прем'єр, повідомив, що військову операцію «Оливкова гілка» не потрібно трактувати як боротьбу з курдським народом. Операція спрямована не проти цивільних, а проти терористичних організацій. Військові дії передбачають повагу до територіальної цілісності, суверенітету та політичної єдності Сирії. Після того, як операція успішно досягне поставленої мети, Туреччина виведе війська із цього регіону.

Представник НАТО, відповідаючи на питання ЗМІ, заявив, що «Туреччина розташована в нестабільному регіоні, і тероризм завдав їй серйозної шкоди». У кожної країни є право на самооборону, але важливо реалізовувати його пропорційно і помірковано. При цьому представник Альянсу наголосив, що на зазначеній території Сирії НАТО немає військових підрозділів.

На Москві в ескалації сирійського конфлікту в кантоні Афрін звинуватили Білий Дім із огляду на «безконтрольне постачання сучасного американського озброєння тим формуванням, які лояльні до США». Пентагон, переконують на Кремлі, поставив проамериканським повстанським формуванням переносні зенітні ракетні комплекси, що може призвести до зриву процесу мирного врегулювання сирійської ситуації, – повідомило агентство «Reuters».

Москва принишкла, а Туреччина ймовірно оголосить Францію країною-терористом

Рада Безпеки ООН на заклик Франції збереться у понеділок із метою провести екстрену нараду стосовно турецької військової операції «Оливкова гілка» проти союзників США. Натомість Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Туреччини, заявив, що вимога стосовно екстреного засідання РБ ООН, яке оголосив Жан-Ів Ле Дріан, глава МЗС Франції, вказує на те, що Париж підтримує терористів. Мевлют Чавушоглу наголосив: «Якщо Франція або інша країна підніме це питання на Радбезі ООН, вони опиняться у становищі країни, яка стоїть поруч із терористами. Ми не бачимо можливості обговорення в ООН нашої операції в Афрін».

Опісля заяви МЗС Туреччини Жан-Ів Ле Дріан провів телефонні переговори із Мевлютом Чавушоглу, за підсумками яких він повідомив, що Париж попросив Анкару бути стриманішою під час операції, оскільки гуманітарна ситуація у районах, куди Туреччини ввела свої війська, є доволі складною. У Сирії операцію Туреччини теж засудили, назвавши її «актом агресії» і посяганням на суверенітет країни, – повідомило англомовне турецьке видання «Daily Sabah».

Як пише історик Сергій Климовський, операція «Оливкова гілка» де-факто поховає і проект Кремля з проведення «Конгресу народів Сирії» у Сочі на підтримку Асада, запланований на 29-31 січня. Сирійська опозиція відмовилась брати у ньому участь. Туреччина теж, якщо в Сочі приїдуть представники Робітничої партії Курдистану і похідні від неї організації. Навіть якщо «конгрес» і відбудеться, то він буде лише піар-акцією в президентських виборах на РФ, покликаною довести: «політика Путіна живе і перемагає», навіть й тоді, коли він ганебно програє і традиційно зраджує союзників.

Гібридизація Британії й Європи

Доктор Марк Галеотті, експерт Празького інституту міжнародних відносин і керівник Центру європейської безпеки у статті «Forget Britain’s nuclear deterrent – here’s what Russia is really afraid» («Забудьте у Британії про ядерні стримування – ось що боїться насправді Росія») взявся переконувати британців, що їм не варто витрачати кошти на модернізацію ядерної зброї з метою стримування агресії Кремля.  

Вивчивши праці руских військових, а також побесідувавши з ними персонально, професор Галеотті дійшов висновку, що британська ядерна зброя для Кремля не страшна. Найбільше на Москві остерігаються британської піхоти, яка, мовляв, випереджує у швидкості руску піхоту. З подачі Кремля самовпевнений Галеотті радить британцям:

▪ відмовитись від ядерної зброї;

▪ скоротити британський спецназ і поєднати його з інтервенційними збройними силами;

▪ відмовитись від гігантських авіаносців, які стануть «магнітом» для руских ракет, і розвивати дрібний військовий флот;

▪ посилити навчання і бойовий дух британських піхотинців, оскільки Крим відібрали в України тому, що бойовий дух руских вищий від налаштованості українських військових. Те саме стосується й успіхів Москви у Сирії.

Отже, професор Галеотті рекомендує приділити увагу начебто тим факторам, які насправді здатні стримати агресивний Кремль – гнучким, швидким і універсальним військовим силам, сформованим зі справжніх професіоналів, яким непотрібні найновіші військові оснащення, найбільші кораблі або найдорожчі літаки, однак які здатні в потрібний момент дістатись у потрібне місце, – пише автор на шпальтах «The Guardian».

Беззаперечно, унікальний висновок «експерта» Галеотті, що британський піхотинець із молотком для крикету в руках більше ошелешить московських загарбників, аніж британський солдат із «Джавеліном» на плечі, сумніву не викликає. Питання зумовлює інше. У жодному своєму виступі, поширеному через «YouTube», навіть у московському Центрі ім. Сахарова, професор Марк Галеотті не сказав жодного слова по-руски. Тоді в який спосіб він досліджував праці руских військових і спілкувався з ними? Невже цей «експерт» насправді не розуміє, що добра ядерна боєголовка стримає агресора ефективніше, аніж сотня-друга мобільних британських піхотинців?

Іще доцільно звернути увагу на неоднозначний факт. Офіс професора Галеотті знаходиться у Празі. Там же, у столиці Чехії, ще 1964 року діє резидентатура розвідки Кремля, яка станом на 2016 рік налічувала орієнтовно 60 агентів із приблизно 140 працівників дипломатичного представництва РФ – фантастичного числа як для невеликої європейської країни.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ