Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Бахрейн слідом за ОАЕ укладе мирний договір з Ізраїлем

Бахрейн погодився відновити дипломатичні відносини з Ізраїлем. Відтак він стане четвертою арабською країною, яка це зробить.
Фото - WNET.fm

Про це повідомив президент США Дональд Трамп 11 вересня у Twitter, передає Громадське.

«Сьогодні ще один історичний день. Два наших великих друга, Ізраїль і Бахрейн, погодилися на мирний договір. Це — друга арабська країна, яка укладає мир з Ізраїлем за останні 30 днів», — написав Трамп.

А першою країною є Об’єднані Арабські Емірати. Спільну заяву про готовність підписати мирний договір вони зробили 13 серпня.

Також Трамп опублікував спільну заяву США, Бахрейну та Ізраїлю. У ній зазначається, що президент США Дональд Трамп, король Бахрейну Хамад бін Іса Аль-Халіфа і прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 11 вересня поговорили телефоном. Тоді й домовилися про мирний договір.

«Початок прямого діалогу і зв'язків між цими двома сторонами, що динамічно розвиваються і розвиненими економіками продовжить трансформацію Близького Сходу і підвищить стабільність, безпеку і процвітання регіону», — йдеться в документі.

У ньому зазначається, що сторони продовжать докладати зусиль, щоб домогтися вирішення палестино-ізраїльського конфлікту, а Ізраїль зі свого боку підтвердив, що всі мусульмани, які приїжджають з миром, мають право відвідати святі місця Єрусалима і помолитися.

Також Ізраїль та Бахрейн подякували Трампу за допомогу.

Підписати мирний договір з Ізраїлем Бахрейн планує разом з ОАЕ. Церемонія відбудеться 15 вересня. Бахрейн представлятиме міністр закордонних справ Абдул Латіф аль-Заяні.

Американські чиновники стверджували після новини про ОАЕ, що інші арабські держави також долучаться до визнання Ізраїлю, аби покласти край 70-річному арабо-ізраїльському конфлікту. Серед імовірних кандидатів вони називали Оман, Судан, а також Бахрейн, який врешті і пішов на мир.

Арабські держави історично чинили опір утворенню Ізраїлю як держави на Близькому Сході. Вони виступають проти існування Ізраїлю без гарантування прав місцевих мусульман у ньому. Прихильники ж створення Ізраїлю стверджують, що раніше на цих землях жили єврейські племена й існували єврейські держави.

Саме тому заснування в 1948 році Ізраїлю та його визнання на рівні ООН призвело до конфлікту між ним і арабським світом. Його загалом заведено називати арабо-ізраїльським конфліктом.

Проти нормалізації відносин Ізраїлю та арабських країн виступила Палестина. Після новин про договір з ОАЕ, вона відкликала звідти свого посла на знак протесту.

Досі лише дві арабські країни — Єгипет та Йорданія — підписали з Ізраїлем мирні угоди й офіційно припинили війну. З іншими ж Ізраїль формально перебуває у стані війни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ