Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Батьку ХНР" Апухтіну дали шість років

Київський районний суд Харкова засудив 69-річного ватажка руху «Юго-Восток» Юрія Апухтіна до 6 років позбавлення волі.

Як розповів кореспондентові Укрінформу процесуальний керівник Максим Мозговий, суд підтримав вимоги прокуратури області і визнав винним Апухтіна в організації масових заворушень, що супроводжувались погромами (ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України), та публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України, захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України).

"Прокуратура довела в суді, що Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської ОДА. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання чинної державної влади, створення «Харківської народної республіки» та так званої «Конституції ХНР». Також доведено, що Апухтін був одним із ініціаторів з проведення у Харкові  «референдуму» з питань федералізації - створення так званої «Юго-Восточной автономии от Одессы до Харькова», який планувався у травні 2014 року, однак не відбувся", - зазначил Мозговий.

За його словами, під час судового розгляду допитано 12 свідків та 2 експертів.

"Також вивчені відеоматеріали мітингів, що відбувалися 8 квітня та 9 травня 2014 року на Майдані Свободи, в яких активну участь брав засуджений", - додал Мозговий.

За його словами, наразі вирок суду не набув чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження.

Перебування в СІЗО буде зараховано у строк відбування покарання з розрахунку один день за два дні.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2015 року прокуратура направила справу Апухтіна до суду. Під час досудового слідства встановлено, що Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської ОДА. Він неодноразово закликав до зміни конституційного ладу, невизнання чинної державної влади, створення так званих "Харківської народної республіки" та "Конституції ХНР".

Кординатора руху «Юго-Восток» Апухтіна затримали у квітні 2014 року за підозрою в організації масових заворушень. У травні 2014 року після внесення застави він вийшов з-під варти. У грудні 2014 його знову арештували - за підозрою у публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України, захоплення державної влади, вчинених повторно.

У серпні 2014 року окружний адміністративний суд області задовольнив позов прокурора Харкова та припинив діяльність громадської організації «Юго-Восток» шляхом примусового розпуску.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ