Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Батьки учнів ліцею в Луцькій громаді протестують проти закриття старших класів

Батьки школярів прийшли до ліцею з вимогою залишити у навчальному закладі 10-11 класи
фото Суспільне

У Жидичинському ліцеї, що в Луцькій міській громаді, навчаються діти з шести навколишніх сіл. З 1 вересня 2024 року заклад реорганізують у гімназію. Це означає, що навчання для старших класів не передбачене.

Про це повідомляє Суспільне.

29 січня батьки школярів прийшли до ліцею з вимогою залишити у навчальному закладі 10-11 класи.

Як розповіла мама школяра Лариса Антонюк, дітям пропонують продовжити навчання в обласному центрі, через що можуть виникнути проблеми з довезенням. Каже: просять відтермінувати це рішення.

"Коли закінчиться війна, тоді вже робіть ті реформи. Якщо будуть їздити загальним транспортом, а в нас доїзд до Променя 25 гривень, пересісти ще 14 гривень. Порахуйте скільки буде туди й назад грошей", — говорить жінка.

Мама дев’ятикласника Оксана Федчик каже: хоче аби її син продовжив навчання у цій школі. З її слів, якщо таки є необхідність закрити 10-11 класи, то Луцькрада зобов'язана забезпечити доїзд дітей до ліцеїв у місті.

"Постійні переживання, тривоги та ми турбуємося про долю наших дітей. Наше село є в стані розвитку і воно не занепадає. Ми не розуміємо чому влада зацікавлена забрати в нас загальноосвітню школу", — сказала багатодітна мама.

Мама другокласника Наталія Батицька зазначила: не всі діти після дев'ятого класу обирають спеціальність для подальшого навчання у коледжах, тому є потреба старші класи залишити.

"Оскільки моя дитина ще ходить в другий клас, то мені хотілося б, щоб вона навчалася тут і десятий, і одинадцятий класи. В нас село велике і сюди ходять не тільки Жидичин, а й Кульчин, Озерце доїжджають і Липляни", — додала жінка.

14-річний Ярослав Губарик до Жидичинського ліцею добирається шкільним автобусом із села Озерце. Зі слів дев'ятикласника, планує перевестися до ліцею в Луцьку

"В сім годин прокидаюся, автобус о восьмій годині. Не знаю ще куди йти після дев'ятого класу. Нам краще тут вчитися, бо ще багато хто не знає куди йти вчитися далі. Мені звичніше тут ходити в школу", — сказав хлопець.

Школярка Анна Куліш із Жидичина розповіла: якщо старших класів із нового навчального року не буде, то доведеться вступати до коледжу. Куди саме, з її слів, не знає.

"Якщо буде в нашій школі 10-ті 11-ті класи, то планую йти, а якщо ні, то треба буде кудись поступати. У Луцьк в школу не дуже зручно буде їздити", — сказала дев'ятикласниця.

У Жидичинському ліцеї навчаються 483 учні: у трьох дев’ятих класах наразі здобувають освіту 64 дитини, розповів директор навчального закладу Богдан Мозолюк. З його слів, у двох класах має бути мінімум по 25 учнів, а розрахунки показували, що школа пів сотні учнів не набере і, відповідно, заперечень у батьків тоді не було.

"Все спирається в демографічну ситуацію і норму закону про освіту, яка говорить, що старша школа, тобто ліцейна освіта формується за умови набрання двох повноцінних класів з кількістю 50 учнів. 2022 року люди були повідомлені та вони могли прийти на слухання, висловити свою позицію," — каже директор ліцею.

Директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар зазначив, що тип школи в селі Жидичин змінюється згідно з реформою освіти. Говорить:

"Основна вимога та, що заклади освіти в межах міста, громади мають бути переформатовані чи то в ліцей, чи в гімназію, чи в школу. Адже саме від цієї норми залежить освітня субвенція, яка фінансується на відповідні заклади", — сказав посадовець.

Зі слів Віталія Бондаря, місто матиме можливість з нового навчального року довозити старшокласників із Жидичина до ліцеїв в Луцьку. "Тому тут не треба боятися, в нас є 12 шкільних автобусів, забезпечити саме довіз дітей з сіл поряд, з Жидичинського ліцею зможемо", — сказав посадовець.

Як додала мама дев’ятикласника Оксана Федчик, батьки зібрали понад 300 підписів під зверненням до Луцького міського голови, аби школу не робили дев’ятирічною.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ