Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Байден провів переговори з Путіном: про що говорили

У вівторок, 7 грудня, відбулися переговори президента США Джозефа Байдена та президента Росії Володимира Путіна закритим відеозв'язком.
фото - Reuters

Про це інформує УНН.

Переговори тривали дві години п'ять хвилин. Зокрема, в офіційному повідомленні Білого Дому зазначили:

Президент Байден провів сьогодні відеодзвінок із президентом Росії Володимиром Путіним, щоб обговорити низку питань порядку денного США та Росії. Президент Байден висловив глибоке занепокоєння Сполучених Штатів і наших європейських союзників з приводу ескалації збройних сил Росії, які оточують Україну, і дав чітко зрозуміти, що США та наші союзники дадуть відповіду сильними економічними та іншими заходами у разі військової ескалації”, — йдеться в повідомленні.

Також Байден підтвердив свою підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та закликав до деескалації та повернення до дипломатії.

“Президенти також обговорили діалог між США та Росією щодо стратегічної стабільності, окремий діалог щодо програм-вимагачів, а також спільну роботу над регіональними проблемами, такими як Іран”, - додали у Білому Домі.

Водночас радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу заявив:

"Він (Байден - ред.) сказав, що якщо Росія і далі вторгнеться в Україну, США і наші європейські союзники дадуть відповідь жорсткими економічними заходами. Ми надамо українцям додаткові захисні матеріали понад те, що ми вже надали, і ми зміцнимо наших союзників по НАТО на східному фланзі додатковими можливостями у відповідь на таку ескалацію".

Натомість у Кремлі заявили, що чільне місце у розмові зайняла проблематика, пов'язана із конфліктом на Донбасі та відсутністю прогресу у виконанні Мінських домовленостей 2015 року, які є безальтернативною основою мирного врегулювання.

"Президент Росії на конкретних прикладах проілюстрував деструктивну лінію Києва, спрямовану на повний демонтаж Мінських угод та домовленостей, досягнутих у «нормандському форматі», висловив серйозне занепокоєння з приводу провокаційних дій Києва проти Донбасу", - наголосили у Кремлі.

У заяві також сказано, що Джозеф Байден, зі свого боку, акцентував нібито «загрозливий» характер пересування російських військ поблизу українських кордонів і позначив санкційні заходи, які США та їхні союзники були б готові застосувати у разі подальшої ескалації ситуації.

Путін же у відповідь наголосив, що "не слід перекладати відповідальність на плечі Росії, оскільки саме НАТО вживає небезпечних спроб освоєння української території та нарощує військовий потенціал біля наших рубежів. Тому Росія серйозно зацікавлена ​​у отриманні надійних, юридично зафіксованих гарантій, що виключають розширення НАТО у східному напрямку та розміщення у суміжних з Росією державах ударних наступальних систем озброєнь".

у Кремлі також додали, що лідери домовилися доручити своїм представникам вступити до предметних консультацій з цих чутливих питань.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ