Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Байден виступив із промовою щодо ситуації навколо України: найголовніше

Вчора, 15 лютого, о 22:30 за київським часом виступив із промовою, присвяченою ситуації навколо України.

Байден заявив, що аналітики вказують на те, що російські війська залишаються в дуже загрозливій позиції відносно України, попри заяви міністерства оборони Росії про їх відведення.

“Сьогодні міністерство оборони РФ повідомило, що певні підрозділи військові полишають свої позиції поблизу України, це було б добре, але ми цього ще не перевірили. Ми ще не перевірили, чи повертаються російські військові частини на свої бази. Наші аналітики вказують на те, що вони залишаються в дуже загрозливій позиції”, - сказав президент США.

За його словами, США, НАТО й Україна не становлять загрози для РФ, як це прагнуть показати російські пропагандисти та політики, і на Заході народ Росії не вважають ворогом.

"Сполучені Штати й НАТО не є загрозою для Росії", - наголосив Джо Байден.

Він додав, що Україна так само не загрожує Росії.

"Ні США, ні НАТО не мають ракет в Україні. Ми не маємо планів щодо їх розміщення там (в Україні – ред.). Ми не націлені проти російського народу. Ми не прагнемо дестабілізувати Росію", - запевнив американський лідер.

Президент США звернувся напряму до росіян, наголосивши, що в Америці їх не вважають ворогами: "Я не вірю, що ви прагнете кривавої, руйнівної війни проти України".

Зокрема, Байден нагадав, що у Другій світовій війні США й Росія об’єднали свої зусилля в боротьбі проти фашистів. Ті події він назвав "вимушеною війною".

Байден наголосив, що США готові до дипломатичної взаємодії з Росією – разом із союзниками та партнерами – з метою зміцнення стабільності й безпеки в Європі. У цьому контексті глава Білого дому підкреслив, що країни Заходу зараз єдині як ніколи.

"Ми також готові рішуче відповісти на російську атаку проти України", - додав президент США, підкресливши, що загроза вторгнення досі залишається дуже ймовірною.

За словами Байдена, такий підхід США та країни Заходу пропонували впродовж багатьох тижнів і місяців, він залишається актуальним і зараз.

Коментуючи готовність Вашингтона до дипломатичного діалогу, глава Білого дому наголосив, що США вже "поклали на стіл" конкретні ідеї щодо безпеки в Європі.

"Ми запропонували нові заходи контролю над озброєннями, заходи прозорості, стратегічної стабільності", - сказав Байден.

Водночас він наголосив, що США "не пожертвують основними принципами", зокрема тими, що гарантують націям суверенітет і територіальну цілісність, а також свободу обирати власний курс та альянси.

Якщо ж Росія обере шлях подальшої агресії, її чекають потужні санкції, експортні обмеження, що призведе до блокування ключових фінансових інституцій РФ, наголосив Байден. Це, за його словами, також стосується проєкту Nord Stream 2, який не запрацює в разі російського вторгнення.

"Ці заходи вже готові для введення, тільки-но Росія піде на це", - запевнив президент США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ