В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить на гарнір до новорічного столу проготувати зелений горошок та запечений гарбуз.
Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передає Укрінформ.
Згідно з порадами Daria Ozerna, Супрун радить замінити традиційне за столом української родини пюре або печеню зеленим горошком або печеним гарбузом.
"Картопля не шкідлива, але пюре на молоці чи сметані — це зайві калорії, важкість в шлунку, та й підгадати час, коли те пюре зробити, непросто. Тож оберімо простішу заміну.
Це може бути зелений горошок. Його не треба ані чистити, ані різати — просто потушкуйте.
Печений гарбуз — гарно пасуватиме до всього жирного за столом", - написала урядовець.
Крім того, можна обрати запечені чи потушковані селеру, моркву і пастернак, у яких мало калорій, корисна клітковина, і просте приготування.
Водночас Супрун радить не забувайте запивати їжу водою, коли хочеться запити.
"Не алкоголем, не кавою і не солодкими газованими напоями! Лише вода, або чай чи трав’яний чай допоможуть нам здобути потрібну рідину, і не привнесуть зайвого, наприклад, цукрів, або не викличуть передчасну евакуацію їжі зі шлунка", - наголосила вона.
А від алкоголю рекомендують відмовитися взагалі або обрати червоне вино.
"Якщо ж ви вирішили споживати алкоголь, робіть це свідомо: не треба закусувати без міри — це не врятує від сп’яніння. Не забувайте пити воду", - написала урядовець.
Щодо десертів Супрун радить тортам і рулетам здорову альтернативу: "оберіть сирник, ягідне желе чи крема каталана (іспанський десерт із молока, крохмалю, лимонної цедри, кориці і жовтка), банановий мус (банани, замочені горіхи, фініки і какао), домашнє імбирне печиво або печені яблука і груші".
Водночас вона наголосила, що у традиційній куті всі інгридієнти користні. "А от кутю заміняти нічим не треба. Цільнозернова пшениця, мак, горіхи, узвар і сухофрукти — все корисне!" - зазначила Супрун.