Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Білий дім прокоментував рішення перекинути сили США в Європу

Рішення адміністрації США про перекидання додаткових сил в Європу було прийняте не для поспішного реагування на зміну ситуації в регіоні, а як результат тривалих консультацій із союзниками на тлі поточної ескалації з боку РФ.

Про це заявила в середу під час регулярного пресбрифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Джен Псакі, передає Укрінформ.

«Я би не стала розглядати це як рішення, прийняте внаслідок якихось подій упродовж останніх 48 годин або впродовж кількох днів», - відповіла Псакі на запитання, що саме спонукало прийняти рішення про відправку військ саме зараз.

Вона підкреслила, що американська сторона впродовж кількох тижнів проводила консультації про це з партнерами й союзниками в регіоні. Зокрема, міністр оборони США Ллойд Остін обговорив розгортання додаткових сил США з військовим керівництвом Румунії ще минулого тижня. Так само проводилися консультації з Німеччиною і Польщею.

До того ж, зазначила речниця Білого дому, зараз не йдеться про створення нових американських баз у Європі, адже додаткові війська перекидатимуться на ті місця, де вже дислокуються американські сили в Румунії, Польщі й Німеччині.

«Президент (Байден – ред.) чітко заявляв від початку ескалації й збільшення кількості (російських – ред.) військ на кордонах, і він ясно дав зрозуміти це напряму президенту Путіну на початку грудня, якщо Росія продовжить шлях ескалації, що вони, вочевидь, і роблять, ми скоригуємо нашу позицію сили, щоби стримати й захиститися від будь-якої агресії», - пояснила офіційна представниця адміністрації Байдена.

Вона підкреслила, що Сполучені Штати не планують надсилати ці війська в Україну та вести там бойові дії. За її словами, рішення США передбачає виконання зобов’язань за статтею 5 Північноатлантичного договору щодо колективної безпеки НАТО.

У середу Пентагон оголосив, що впродовж ближчих днів США відправлять дві тисячі нових американських військових до Польщі й Німеччини, а також перекинуть близько однієї тисячі персоналу в Румунію з Німеччини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ