Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Біологія на кожен день: як зрозуміти, що відбувається з твоїм організмом

Більшість школярів вивчають біологію лише “для галочки”. Проте ця наука буквально пояснює кожну зміну нашого організму та навколишнього середовища, тож до неї необхідно ставитись більш серйозно. Коли людина розуміє світ, в якому вона живе, вона може досягти симбіозу із іншими його мешканцями.

Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool: https://bukischool.com.ua/tutors/biolohiya

Найцікавіші біологічні процеси

Біологія, як і будь-яка наука, має свої секрети та цікавинки. Вона вивчає життя на всіх його рівнях: від молекулярного до біосферного. Ця наука досліджує все навколо: від мейозу до утворення екосистем.

Ось декілька найцікавіших процесів, які можуть зацікавити вас в подальшому вивченні біології:

  • Фотосинтез. Спочатку ви можете подумати, що це нудно та цілком зрозуміло. Фотосинтез - набір біохімічних реакцій, які перетворюють неорганічні речовини на органічні із виділенням кисню. Багато хто вважає, що цей процес властивий лише рослинам та деяким водоростям. Проте деякі тварини теж можуть використовувати фотосинтез як джерело додаткового живлення, наприклад, вид морського слимака (Elysia chlorotica). Але ж, фотосинтез відбувається в хлоропластах, звідки вони у слимака? Цей вид навчився красти їх у водоростей та поміщати у власні клітини.

  • Генетичні мутації - зміни в ДНК, які призводять до серйозних перетворень в фенотипі. Переважна більшість мутацій не шкідлива, деякі навіть можуть виявитись корисними. Вони відбуваються в нашому організмі постійно, оскільки ми ростемо й розвиваємось, клітини діляться, і час від часу трапляються “друкарські помилки”. Факторів чому це відбувається багато: шлюби між родичами, чинники навколишнього середовища, наприклад, куріння, та  деякі хвороби. Варто пам’ятати, що без мутацій не було б еволюції.

  • Метаморфоз - перетворення будови організму або деяких його органів в ході онтогенезу, тобто індивідуального розвитку. Може відбуватись як у тварин, так і у рослин, але сильно різниться. Цікаво, що у деяких риб та комах метаморфоз контролюється гормонами. В природі можуть відбуватись дуже чудернацькі перетворення, які важко пояснити навіть вченим. Один із найдивніших метаморфоз - у безсмертної медузи (Turritopsis dohrnii). Цей вид з’являється з яйця, становиться вільною личинкою, осідає в поліпі на дні океану і тільки потім становиться зрілою медузою. Її особливість полягає в тому, що вона може повернутись до стадії поліпа будь-коли і знову відродитись як молода медуза. Саме через це її і називають безсмертною. Вчені зараз досліджують, чи не могла б вона стати ключем до безсмертя. Але це вже загадка фізіології.

Біологія в повсякденному житті

Біологічні явища та процеси ми постійно зустрічаємо в повсякденному житті, хоча не завжди звертаємо на них свою увагу. Деякі з таких буденних речей здаються нам досить простими, але насправді в них є цілі системи та принципи, створені природою. Нічого не відбувається просто так. У Південній Африці росте вогняна лілія (Cyrtanthus ventricosus). Вона розквітає лише після пожеж (це може бути раз в 15 років), коли біля неї немає конкурентів. Тоді птахи потребують нектар, а вона запилення. Це дивовижно, як у квітки сформувався такий складний життєвий цикл?

В повсякденному житті ми часто зустрічаємося з такими речами. Їх можна пояснити лише з точки зору біології. Ось невеликий перелік, де ми можемо бачити  принципи цієї науки:

  • Чому важливо спати в темряві? Нам з дитинства кажуть цю фразу, але їй є цілком наукове пояснення. Справа в тому, що деякі важливі для нашого організму гормони виділяються лише в темряві. Наприклад, мелатонін, який ще називають гормоном молодості, бо він регулює багато процесів в нашому тілі і, зокрема, уповільнює процес старіння клітин. Його недостаток може призвести до серйозних порушень в нашому організмі: безсоння, підвищення артеріального тиску та нервові зриви.

  • В сільському господарстві застосування знань з біології допоможуть покращити його продуктивність. Наприклад, селекція допомагає отримувати більший врожай, а головне - потрібних для людини характеристик. Знання щодо певних властивостей рослин та тварин, а також деякі правила екології та генетики активно застосовуються в сільському господарстві. Наприклад, за допомогою правила екологічної піраміди розраховують кількість корму для тварин на фермах. 

  • Використання знань з біології в медицині дозволяє робити ліки та розробляти системи лікування від певних хвороб. Наприклад, під час нещодавньої пандемії COVID-19 ми стали свідками того, як швидко вчені винайшли вакцину та ліки проти цього віруса. Цей процес нелегкий: теоретична частина, лабораторні дослідження, купа випробувань, і лише потім ліки стають нам доступні. Цікаво, що вчені не можуть пояснити дію багатьох із них, це ще залишається не вивченим.

Підсумки

Біологія оточує нас повсюди, і навіть ми самі - лише її частина.  Вона дає відповіді як на маленькі питання, так і на глобальні на кшталт екологічних. Можливо, вивчаючи біологію люди нарешті зрозуміють свої помилки та навчаться гармонійно співіснувати з природою.

Причини чому необхідно вивчати біологію:

  • Біологія допомагає розуміти природу, яка нас оточує.
  • Дає пояснення чому наш організм іноді робить дивні дива.
  • Буквально рятує нам життя, бо без біології не було б медицини.
  • Цікава наука для саморозвитку.
  • Якщо знатимете біологію не будете піддаватись дезинформації на кшталт тієї, що була спрямована проти вакцин під час пандемії. 

Біологія дуже багатогранна наука, яка поділяється на велику кількість галузей. В сучасному світі вона прогресує, і декому навіть здається, що вже все вивчено. Але це не так. Вчені ще не можуть на 100% пояснити чому ми позіхаємо, сміємось та плачемо. Також ще залишається загадкою молекулярна основа анестезії, незважаючи на те, що її широко використовують. Біології властиво багато загадок, що робить її вивчення ще більш цікавим

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ