Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Блінкен і Лавров обговорили у Женеві ситуацію в Україні: що відомо

Сьогодні, 21 січня, у швейцарській Женеві відбулася зустріч Держсекретаря США Ентоні Блінкена і глави МЗС Росії Сергія Лаврова.
фото - FAZ

Переговори тривали 1,5 години, хоча на зустріч глав двох зовнішньополітичних відомств було передбачено дві.

Зокрема глава Держдепартаменту США повідомив у п’ятницю під час пресконференції в Женеві за результатами зустрічі з російським міністром, що ця зустріч не була переговорами, а обміном занепокоєннями. Блінкен пообіцяв, що після консультацій з Європою США нададуть РФ детальну позицію Заходу в письмовій формі та продовжать дипломатичні дискусії.

«Я виклав (на зустрічі з Лавровим - ред.) кілька ідей щодо зниження напруженості й посилення безпеки, розроблених у консультаціях з нашими партнерами та союзниками, і в яких, на нашу думку, ми можемо знайти спільну мову. Знову ж таки – на принципах взаємності», - наголосив держсекретар США.

Блінкен повідомив, що передав позицію США, союзників і партнерів про тверду підтримку України. Крім того, він попередив російську сторону, що будь-яке пересування російських військ через кордон України вважатиметься вторгненням, що призведе до «швидкої, суворої та об’єднаної» реакції Заходу.

Блінкен також заявив про готовність Заходу відповісти на гібридні загрози з боку РФ, зокрема, кібератаки, воєнізовану тактику та інші способи просування агресивних інтересів.

Зокрема, США та їхні союзники по НАТО рішуче відкидають вимоги Росії припинити розширення західного військового альянсу. Адже Москва вимагає виведення військ НАТО з країн колишньої зони впливу СРСР

Водночас глава МЗС Росії Лавров назвав зустріч "відкритою і корисною". Після зустрічі він сказав, що його країна не планує нападати на Україну, а також звинуватив НАТО у роботі проти його країни. За його словами, Росія стурбована відправленням до України зброї та військових радників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ