Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

«Bloomberg» негативно оцінив інноваційну діяльність уряду Гройсмана

На світовому ринку інновацій позиція України похитнулась. Відтепер у Брюсселі при НАТО буде функціонувати українська структура. Україна провадить активну торгівлю із «братньою» Росією. «Davos-2018» як камінь спотикання між консерваторами і лібералами. Нідерландський спосіб запобігання наркоторгівлі доцільний для застосування.

За останній рік Україна втратила інноваційні позиції

«Bloomberg L.P.», американський фінансовий провайдер та один із двох провідних світових постачальників фінансової інформації для професійних учасників фінансових ринків, опублікував звіт «Bloomberg Innovation Index 2018» – результати щорічного моніторингу розвитку інноваційності в економіках понад 200 країн світу. Фахівці вивчили витрати для досліджень, розробки і концентрацію високотехнологічних складових економік у країнах за такими сімома критеріями:

  • зростання ВВП на душу населення за три роки;
  • витрати на науково-дослідницьку діяльність у ВВП;
  • ефективність промисловості;
  • ефективність вищої освіти;
  • концентрація вчених у країні;
  • патентна активність;
  • частка локальних високотехнологічних компаній у країні.

Світовим лідером у сфері інновацій п’ятий рік поспіль стала Південна Корея з підсумковим показником 89,28 бала. Друге місце посіла Швеція, третє – Сінгапур, четверте – Німеччина, п’яте – Швейцарія.

Найбільшими інноваційними невдахами «Bloomberg» назвав Нову Зеландію і Україну, які єдині втратили по чотири пункти у ранжуванні. Загалом Нова Зеландія має 67,40 бала, а Україна – 47,28 бала. По три пункти втратили Естонія і Малайзія, по два – Канада, Литва, Словакія і Гонконг, а по одному – Німеччина, Швейцарія, Греція, Латвія, Хорватія, Сербія і Таїланд, – зазначили експерти «Bloomberg L.P.».

У Брюсселі відкрили «Спільну місію України при НАТО»

У штаб-квартирі Альянсу відтепер буде функціонувати «Спільна місія України при НАТО». В соціальній мережі Twitter представники української місії повідомили: «У штаб-квартирі НАТО відбулось відкриття Спільної місії України при НАТО, постійного представництва ФРН у НАТО і агентства НАТО з підтримки і постачання виставки з перепоховання радіоактивних відходів, що виникли у результаті виконання військових програм колишнього СРСР».

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив, що одним із пріоритетів української політики у 2018 році залишається співпраця з Північноатлантичним альянсом, а її результатом – до 2020 року досягти стандартів НАТО.

Президент України, також наголосивши, що стратегічною метою України є вступ у НАТО і ЄС, назвав шість пріоритетних реформ у таких сферах: національна безпека, приватизація, дерегуляція, покращення інвестиційного клімату, створення Національного бюро фінансової безпеки і ліберального валютного законодавства.

Війна війною, а гешефт – пріоритет

Найкращим торговим партнером українського уряду стала терористична Москва. За даними Держстату, в січні-листопаді 2017 року РФ і Україна наторгували майже на $10 мільярдів доларів. При цьому Україна продала товарів і послуг на $3,6 млрд, а спритна РФ – на $6,3 мільярда. За рік український імпорт із РФ збільшився на 38%, тоді як загальні показники імпорту в Україну зросли лише на 27,5%. Отож гешефтні відносини двох воюючих країн розвиваються напрочуд бурхливо, а сім головних зовнішньоекономічних партнерів України розташувались у такому порядку:

  • Росія – $9,9 млрд;
  • Китай – $7,1 млрд;
  • Німеччина – $6,5 млрд;
  • Польща – $5,6 млрд;
  • Білорусь – $4 млрд;
  • Італія – $3,7 млрд;
  • Туреччина – $3,3 млрд.

Загалом експорт товарів і послуг України становив $39,5 млрд, головними ж покупцями українських товарів стали:

  • Росія – $3,6 млрд;
  • Польща – $2,6 млрд;
  • Туреччина – $2,2 млрд;
  • Італія – $2,2 млрд;
  • Китай – $2 млрд;
  • Індія – $2 млрд.

Різниця між експортом та імпортом – один із найважливіших факторів, який впливає курс гривні. У 2015 році експорт був більшим від імпорту на $600 млн. У 2016 році – меншим на $2,9 млрд, а за неповний 2017 рік цей розрив майже подвоївся і досяг $5,2 мільярда. Якщо врахувати відсутність інвестицій в Україну, а також складні відносини із МВФ та необхідність повернення перших боргів, то майбутнє гривні при керівництві уряду Гройсмана («Я покажу як керувати країною») буде вельми проблемним, – зазначили аналітики «EtCetera».

Економічний форум «Davos-2018»

Одна з головних міжнародних подій, яка щороку відбувається у Швейцарії, традиційно зумовлює інтерес у політиків, економістів, бізнесменів, активістів і преси всього світу. У 2018 році з доповідями на всесвітньому економічному форумі традиційно виступлять багато керівників країн. Учасники форуму очікують спілкування із Дональдом Трампом, Ангелою Меркель і Емманюелем Макроном, Петром Порошенком та іншими лідерами. Вождь РФ і керманич Білорусі вирішили солідарно проігнорувати спілкування зі світовою елітою.

Що таке Давос?

Давоський форум розпочався в 1971 році як невелика конференція з менеджменту. Організатор Клаус Шваб мав скромну мету – впровадити американські методи менеджменту в роботу відстаючих європейських фірм. Однак від того часу Давос переріс у масштабну щорічну зустріч орієнтовно понад трьох тисяч осіб зі світової еліти у сфері бізнесу, фінансів, політики і громадської сфери. Тепер Всесвітній економічний форум (ВЕФ) декларує свою головну й постійну мету та офіційну місію як «поліпшення стану справ у світі».

Хто бере участь у Давосі?

Зазвичай американські президенти не беруть участі у ВЕФ, однак у цьому році Дональд Трамп несподівано вирішив прибути у Швейцарію, хоча й переміг під час американських виборів із програмою, в якій ганьбив «той руйнівний глобалізм, емблемою якого є Давос». Аналітики очікують, що Дональд Трамп виступить зі своєю традиційною темою «Америка понад усе» з метою змусити інших делегатів відчувати себе некомфортно у контексті відстоювання власних національних інтересів. Окрім Дональда Трампа у форумі візьмуть участь Нарендра Моді, Біньямін Нетаньяху, Маурісіо Макрі, Еммерсон Мнангагва, а також ряд лідерів ЄС і Східної Європи.

Які питання вирішують під час форуму?

Із року в рік відбувається системне обговорення повторювальних тем – нерівність, бідність, інновації, технологічні зміни, навколишнє середовище і соціальна відповідальність бізнесу. Цьогорічна тема – «Створення спільного майбутнього у розрізненому світі». Однак реальність є такою, що більшість учасників приїжджають туди не для бесід про «інклюзивність» або «усвідомленість», а тому, що Давос – це прекрасна нагода для налагодження персональних контактів і бізнес-зв'язків. Налагодження таких комунікацій відбувається на приватних переговорних площадках у головному конференц-центрі, а також під час вечірок та у холах або номерах розкішних готелів швейцарського курорту.

Яку користь приносить ця зустріч світового істеблішменту?

Хоча ВЕФ практично і не рятує світ від світових негараздів, проте допомагає впливовим і розумним людям зі шляхетними намірами напрацьовувати рішення у складних соціальних, економічних і політичних міжнародних проблемах. Натомість критики форуму, такі як Стів Беннон, колишній головний стратег Дональда Трампа, трактує Давос як «мерзенну змову еліт проти простих людей». Помірковані критики ВЕФ вважають, що Давос – це площадка для беззмістовної балаканини і показних чеснот найбільш привілейованих осіб на планеті, – повідомило видання «Independent».

Для довідки. У рамках 48 Всесвітнього економічного форуму вперше відбулось відкриття майданчика «Український дім». Андрій Цимбал, керуючий партнер KPMG в Україні, компанії, яка бере участь у форумі, повідомив: «Відкриття «Українського дому» – це насправді історична подія. У нас глобальне завдання – належно представити себе як підприємницьку і ІТ-хаб країну із високим потенціалом для інвестицій. Україна має всі підстави стати новим технологічним партнером для міжнародних компаній».

У Давосі Київ підтвердив готовність до продовження плідної співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це заявив президент Порошенко після зустрічі з Крістін Лагард, директором-розпорядником МВФ. Водночас Крістін Лагард привітала подання кандидатури Якова Смолія на посаду голови Національного банку, що робить голову НБУ цілком незалежним і призначеним на тривалий термін.

Правосуддя по-роттердамськи

У голландському місті Роттердам поліція отримала право на конфіскацію дорогого одягу та аксесуарів у людей, які мають вигляд соціально не благополучних. Таку програму запроваджують поки що в одному тільки Роттердамі в якості експерименту. Тепер у підозрілих і здебільшого молодих людей, які одягнені в дизайнерські речі або носять дорогі прикраси і годинник таких марок як «Rolex», поліцейські зможуть їх вилучати у разі, якщо не отримають чітких пояснень, на які доходи придбані предмети розкоші.

Франк Пау, начальник поліції Роттердама, повідомив, що зазначений поліцейський проект спрямований на зниження рівня злочинності. Головний поліцейський заявив: «Ми будемо роздягати їх прямо на вулиці... Деякі молодики розгулюють у куртках вартістю 1800 євро від «Gucci». При цьому в них нема ні жодного доходу, ні місця праці. Тому постає питання – звідки вони взяли кошти для придбання дорогих речей?».

Програма «Звідки гроші?» спричинила як позитивні, так і негативні відгуки у нідерландському суспільстві. Деякі правозахисники засуджують нововведення, вважаючи, що правоохоронці «ступають на слизький шлях», а першими фігурантам поліцейських затримань стануть представники національних меншин. «Білого хлопця у дорогий куртці поліція не стане підозрювати в тому, що він торгує наркотиками», – активно підтримали таких правозахисників роттердамські темношкірі та соціально неблагополучні, – пише видання «National Review».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ