Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Bloomberg прогнозує Китаю історичний дефолт

Китайський ринок облігацій у поточному році може зіткнутися з найбільшим дефолтом в своїй історії у розмірі 13 трильйонів доларів.

Про це йдеться у дослідженні Bloomberg, опублікованому 8 травня, - передає Економічна правда.

За даними агентства, за перші чотири місяці поточного року китайські компанії вже оголосили дефолт за внутрішніми облігаціями на 39,2 млрд юанів (5,8 млрд дол) – це приблизно в 3,4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Темпи розвитку цього процесу зараз втричі вищі, ніж у 2016 році, коли ризики дефолту були сконцентровані в першій половині року, зазначає агентство.

Серед причин – посилення контролю над банками і тиск на них із метою надання кредитів малому і середньому бізнесу. Боротьба з "тіньовим банкінгом" призвела до того, що компанії недоотримують фінансування, пише агентство.

"Короткі терміни погашення облігацій означають, що компанії часто мають рефінансувати свої зобов'язання", – говорять аналітики з Moody's Investors Service. Банки кредитують такі компанії неохоче, тому в основному вони покладаються на "тіньові банки", кількість яких стрімко скорочується, пояснюють фахівці.

Як повідомлялося раніше, Народний банк Китаю знизить норму резервування для малих і середніх за розміром банків із метою стимулювання кредитування малого бізнесу.

Нагадуємо:

Китайська економіка виросла на 6,6% у 2018 році, що стало гіршим результатом за останні 28 років.

Аналітики прогнозують її подальше уповільнення, і в березні Пекін знизив цільове значення зростання ВВП до 6-6,5% у 2019 році.

Уряд збирається стимулювати економічне зростання за допомогою зниження податків, інфраструктурних проектів і підтримки приватного та малого бізнесу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ