Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Китай визнав, що його судно пошкодило газопровід Balticconnector

Влада Китаю визнала пошкодження газопроводу Balticconnector китайським судном Newnew Polar Bear у жовтні минулого року. Пекін назвав інцидент випадковим.

Про це повідомила гонконзька газета South China Morning Post з посиланням на власні джерела.

За їхніми словами, китайська влада провела внутрішнє розслідування та нещодавно повідомила результати урядам європейських країн, зокрема Естонії та Фінляндії, між якими пролягає газопровід Balticconnector. Китай стверджує, що аварія сталася через сильний шторм.

Естонія і Фінляндія все ще проводять спільне розслідування щодо контейнеровоза NewNew Polar Bear, який на момент інциденту йшов під прапором Гонконгу. Його зареєстрованим власником є китайська континентальна фірма NewNew Shipping Line.

Прессекретарка естонської прокуратури Каїрі Кунгас заявила, що документ не надсилався в офіс і що звіт "не може бути використаний як доказ у кримінальному розслідуванні Естонії" в будь-якому випадку.

"Ми подали запит на правову допомогу китайській владі, щоб зібрати докази від судна та його екіпажу. Для виконання запиту про правову допомогу влада Китаю може проводити слідчі дії самостійно або залучати естонських слідчих. Влада Китаю поки не надала відповіді щодо виконання запиту про надання правової допомоги", — сказала.

Речниця фінського національного бюро розслідувань (NBI) Анна Зарефф відмовилася підтвердити, чи отримувало відомство цей документ, проте наголосила, що власне розслідування Фінляндії триває.

"Під час розслідування була співпраця з китайською владою, і, серед іншого, NBI направило запит про надання правової допомоги компетентним китайським органам. Остаточні висновки, що стояло за цим інцидентом (технічний збій, недбалість / невмілість, умисне діяння) можна буде зробити лише після завершення всіх необхідних слідчих заходів, і це ще триватиме деякий час", — сказала Зарефф.

МЗС КНР також поки не відповіло на запит видання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ