Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Борги за комунальні послуги на сьогодні вже становлять 15,1 млрд грн

Кабінет міністрів України заборонив стягувати заборгованість та пеню із тих пенсіонерів, які оформили субсидії. Про це йдеться в урядовій постанові «Деякі питання надання субсидій населенню». Відповідно до неї, компенсовувати борги за комуналку повинні з місцевих бюджетів. Як відомо, сукупні борги за комунальні послуги на сьогодні вже становлять 15,1 млрд грн. Про це пише Партія Пенсіонерів України із посиланням на Міністерство соціальної політики.

Повідомляється, що проект акта розроблено Мінсоцполітики з метою недопущення стягнення заборгованості з одержувача субсидії у разі недотримання надавачем послуг вимог Порядку розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 № 534.

Крім цього, враховуючи, що постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 „Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування” встановлено соціальні нормативи споживання комунальних послуг, на які надаються субсидії, а нарахування плати за послугу водопостачання споживачам, у яких відсутні прилади обліку, здійснюється за нормами, затвердженими органами місцевого самоврядування, прийнятою постановою передбачається компенсувати відповідні витрати одержувачів субсидії за рахунок коштів місцевих бюджетів - у разі, якщо затверджені норми споживання більші ніж соціальні нормативи.

На думку голови Партії Пенсіонерів України Миколи Кукуріки, такий крок малоефективний, оскільки в країні не має чіткого контролю пенсіонерів, які беруть субсидії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ