Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Борислав Береза: З якого переляку ви підняли ціни на пальне

Сьогодні втретє за три дні подорожчало пальне на АЗС. Нардеп Борислав Береза в своєму Facebook вирішив проаналізувати структуру цін на пальне і причини такого здорожчання.

Як зазначив нардеп, структура ціни на бензин в Україні виглядає так: 45% - акцизи (їх по суті два) і ПДВ, 40% - закупівельна вартість палива на кордоні, що залишилися 15% - витрати і прибуток АЗС. У формуванні ціни на бензин близько 60% припадає на вартість нафтопродуктів до ввезення в Україну та 30% на податки. За останній місяць ціна на нафту балансує в одному і тому ж діапазоні, гривня зміцнилася, а долар подешевшав. Нові акцизи не з'явились, а старі не збільшилися. І все ж за останній місяць ціна виросла практично на три гривні, а це більше 10% ціни. Питання на якій підставі?

"11 травня написав офіційний депутатський запит в АМКУ і в компанії які займають більшу частину ринку з проханням аргументувати підняття ціни, в АМКУ попросив припинити картельну змову яку видно не тільки в синхронному піднятті ціни, але і в однаковій ціні на, начебто, конкуруючих АЗС. Всі структури поки мовчать. Відповідно до закону у них є ще час для формування відповіді, але згідно моралі могли б і поквапитися. Але не поспішають. Мабуть вичікують або просто не знають, що відповісти. Хоча відповідь напрошується.

Підозрюю, що власники мереж АЗС просто хочуть продавати паливо з максимальним прибутком і не готові враховувати інтереси українців в цьому питанні. Те, що в Україні тривала економічна криза, падіння доходів в українців і низька платоспроможність населення не впливає на бажання власників АЗС збільшити свій прибуток, а держава сором'язливо не помічає цієї проблеми. Крім цього, динаміка зниження роздрібних цін на нафтопродукти в Україні, на жаль, сильно відстає від європейських і світових ринків.

Тому до зниження ціни на паливо може привести лише дві дії. Це значне падіння попиту на паливо у зв'язку його значного подорожчання і вплив профільних державних структур в особі АМКУ.

Сьогодні в ВР день запитань до уряду. Постараюся публічно задати питання прем'єр-міністру про ситуацію, що склалася і попрошу втрутитись. Якщо не вийде публічно - задам особисто. Тому, що якщо цього не зробити і держава не втрутиться, то ціни на бензин і дизель скоро знову виростуть. Жадібність межі не має.

Операція "З якого переляку ви підняли ціни на паливо" триває", - зокрема зазначив Береза.

Зазначимо, що сьогодні вночі мережі АЗС втретє за три дні підняли ціни на пальне в середньому на 50 копійок. Так 1 літр дизпалива в мережі ОККО коштує 20.99, А95-23.99 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ