Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Ботокс: як його застосовують для лікування мігрені

Мігренозний головний біль — хронічне захворювання. Розвивається у молодих людей (переважно у жінок) і пов'язаний з генетичною схильністю.
Ботокс: як його застосовують для лікування мігрені

Мігренозний головний біль — хронічне захворювання. Розвивається у молодих людей (переважно у жінок) і пов'язаний з генетичною схильністю. Частіше за все якщо матір страждає на мігрень, то її діти також будуть схильні до цього захворювання. Мігрень характеризується:

  1. тривалістю 4–72 години;
  2. одностороннім інтенсивним болем;
  3. пульсуючим характером;
  4. нудотою або блюванням;
  5. фотофобією або фонофобією;
  6. посиленням симптоматики за фізичних навантажень.

Лікування мігрені

Розрізняють абортивну та профілактичну терапію. Абортивна (її можна вважати симптоматичною) спрямована на зменшення або регресування епізоду головного болю, який вже виник. Застосовуються НПЗЗ (Ібупрофен, таблетки Парацетамолу) й триптани (таблетки або назальний спрей). Профілактична терапія передбачає попередження розвитку нападів головного болю, зменшення їх кількості та покращення їх чутливості до абортивної терапії. Профілактика полягає у зміні способу життя, контролі тригерів, прийомі антидепресантів, протиепілептичних препаратів, анти-CGRP моноклональних антитіл. Також до профілактичних заходів належать інʼєкції ботоксу.

Ботокс та мігрень

Такий вид терапії показаний особам з рефрактерною мігренню. Тобто в тих випадках, коли напади мігрені важко контролювати медикаментами — напади не чутливі до абортивного та профілактичного лікування. Бактерія Clostridium botulinum продукує ботулотоксин. Він застосовується в косметології через здатність блокувати передачу імпульсу від нервів до мʼязів, тим самим зменшуючи рухливість останніх. Проте за мігрені корисний тим, що коли препарат вводять у м’язи навколо обличчя, голови та шиї, то він поглинається нервами та перешкоджає захопленню нейромедіаторів, що беруть участь у розвитку мігренозного нападу. Отже, зменшується патологічна імпульсація гілками трійчасного, потиличних та шийних нервів. 

Методика інʼєкцій

Застосовується ботокс із розведенням 200 одиниць на 4 мл або 100 одиниць на 2 мл. Роблять інʼєкцію в 31 точку мʼязів обличчя, голови та шиї по 5 одиниць ботулотоксину, загалом виходить 155 одиниць. Ефект після процедури розвивається поступово, протягом 7–10 днів. Він вважається достатнім, якщо є позитивна динаміка мінімум на 30%. Повторна процедура проводиться за 3 місяці після першої. За вираженої позитивної динаміки можна відтермінувати повторну процедуру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ