Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Бойовики зірвали масштабний обмін полоненими з Іловайського котла

Ватажки терористів "ДНР" зірвали обмін полоненими. Про це повідомило Еспресо.TV із посиланням на ТСН.

Обмін готувався протягом трьох місяців. Сторони вийшли на "фінішну пряму" процесу два дні тому. З українського боку в процесі активну участь брали волонтери, військові та працівники СБУ.

Маріупольський суд змінив санкцію для обвинувачених у бандитизмі, пограбуваннях і вбивствах осіб із тримання під вартою на домашній арешт. Це дозволило б вивести обумовлених із бойовиками кримінальних авторитетів із зали суду, посадити в автобуси та відправити на лінію розмежування сторін.

Усього було домовлено про обмін у форматі 13 на 13. Серед полонених українських військових мали б звільнити офіцерів, які провели в неволі рік після трагічних подій під Іловайськом.

Однак в останній момент бойовики несподівано висунули нові вимоги, погодитися на котрі українські переговорники не могли з міркувань безпеки. Зокрема, йшлося про проведення обміну на території, підконтрольній "ДНР", а не нейтральній смузі.

Радник голови СБУ Юрій Тандіт повідомив причину зриву обміну полоненими, який повинен був відбутися сьогодні. Про це пише Еспресо.TV із посиланням на "112 канал".

"В останній момент, коли Ковальчук вже поїхав у Донецьк, виникли певні труднощі. Ми побачили, що нас намагаються затягнути в процес, фактично обманним шляхом не віддавши наших хлопців, про яких ми заздалегідь говорили. Було прийнято рішення повертатися для того, щоб, можливо, з понеділка продовжити переговорний процес, щоб забрати наших хлопців", - зазначив він.

При цьому Тандіт заявив, що обмін полоненими зірвався через загрозу безпеці українців, яких утримують бойовики.

Нагадаємо, центр збору даних про терористів "Миротворець" повідомив, що бойовики "ДНР" отримали вказівку 24 серпня провести "парад військовополонених" у Донецьку.

Нещодавно радник голови СБУ Юрій Тандіт повідомив, що у полоні на території "ЛНР",  "ДНР" та Росії залишається 177 українців.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ