Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Брехлива фіктивна здача в полон є воєнним злочином, - Лубінець

Російська Федерація повідомила міжнародні організації про віроломство російських військовослужбовців, через інсценування здачі в полон, однак звинуватила у цьому Україну.

Хоч українські правоохоронні органи та експерти ще вивчають походження відео, яке поширюють російські пропагандисти і його справжність не підтверджена, через резонанс події у медіа омбудсмен Дмитро Лубінець надав попередні роз’яснення.

"Ми воюємо з цинічним ворогом, для його не існує правил ведення війни. Це стосується як ведення самих бойових дій, так і дезінформаційних кампаній навколо них.

Інцидент, який, ймовірно, стався і потрапив на відео, відбувся 12 листопада або раніше у селищі Макіївка на лінії фронту на Луганщині. 

Однак, російські високопосадовці почали розкручувати цю історію лише пару днів тому, оскільки до цього «популярністю» в Росії користувалася інша новина - як росіяни страчують власного громадянина Нужина, який повернувся з полону. 

Цей випадок ніколи не буде розслідувати Слідчий комітет РФ і по ньому не звернуться до міжнародних організацій росіяни. 

Метою всіх цих інформаційних кампаній Кремля є одне - припинити здачу в полон новомобілізованих невмотивованих російських солдат, налякавши їх стратою, в разі вчинення таких дій. 

З окремих шматків відео про інцидент можна зробити висновок, що скориставшись інсценуванням здачі в полон, російські військовослужбовці вчинили воєнний злочин, а саме — відкрили вогонь на ураження військових Збройних сил України.

У такому випадку особи з-поміж російських військовослужбовців не можуть вважатися військовополоненим, а є такими, що ведуть бій і вчиняють віроломство. Вогонь у відповідь не є воєнним злочином. Навпаки, ті, хто хочуть скористатися захистом міжнародного права для вбивства — повинні бути покараними.

Як Омбудсман я буду слідкувати за розслідуванням цього інциденту і пізніше надам детальніші роз’яснення. Україна є частиною цивілізованого світу і воює за свою незалежність з диктатором і терористом максимально дотримуючись міжнародних норм.

Єдиною причиною загибелі російських військовослужбовців на території Україні є злочинна політика Російської Федерації, яка розпочала необґрунтовану геноцидну війну проти українського народу.

Припинити загибель росіян можна, припинивши війну проти цивільного населення і критичної інфраструктури України. І це може зробити Росія, це може зробити Путін без нашої допомоги. А, значить, він сам хоче продовження смертей своїх громадян.

Не дивно, що такі «вкиди» зі звинуваченнями відбуваються саме на фоні звільнення Херсону і викриття тисяч нових фактів воєнних злочинів Кремля.

Перемикнути увагу не вдасться. Вбивці залишаються вбивцями, а воєнних злочинців очікує трибунал.

Ми в Україні це розуміємо. Це розуміє і світ.

Правда перемагає!", - повідомив омбудсмен на своїй Facebook-сторінці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ