Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Британський нейрохірург Генрі Марш безкоштовно допомагає дітям у Львові

Як повідомили в прес-службі Львівської міської ради, один з кращих нейрохірургів Великої Британії, професор Генрі Марш безкоштовно допомагає українським пацієнтам і ділиться досвідом з колегами у Львові.

За три дні у міській дитячій клінічній лікарні знаний доктор, який впродовж років провів в Україні десятки надскладних операцій на мозку, проконсультував понад 50 дітей та консультативно наглядав за трьома операціями з важкою нейрохірургічною патологією. Завтра відбудеться ще одна надскладна операція за його участю. Також професор подарував львівським нейрохірургам спеціальне обладнання, яке допомагає значно знизити ризики під час операцій на головному мозку.

«Я приїжджав в Україну уже 25 років, і я шукав тут нейрохірургічне відділення, де б я почувався як вдома. Це відділення має дуже велике майбутнє. Для мене дуже приємно відчувати, що я маю можливість допомагати своїм колегам, допомагати дітям України. В мене немає жодних сумнівів, що через декілька років в цьому відділенні зможуть надавати допомогу при будь-яких нейрохірургічних проблемах. Дитяча нейрохірургія – одна з найскладніших психологічно галузей медицини. І для мене велика честь поділитися своїм досвідом з моїми тутешніми колегами, і я вдячний своєму колезі доктору Андрію Мизаку за те, що він привіз мене в цю лікарню, в це місто», - розповів провідний британський нейрохірург, професор Генрі Марш.

В міську дитячу клінічну лікарню професор Генрі Марш приїхав уже вдруге. «Незважаючи на свою зайнятість і щільний графік оперувань, професор з понад 30-річним нейрохірургічним досвідом Генрі Марш приїхав до Львова, де на базі нашої клініки консультує і оперує юних пацієнтів. Візит був запланований на два дні, але враховуючи величезну кількість пацієнтів, яким потрібна була консультація, то візит продовжено на чотири дні. За цей час він проконсультував близько 50 пацієнтів з усього Західного регіону, і вже проведено три оперативні втручанні під його наглядом. На завтра запланована ще одна така операція. Складні випадки оперування професор поєднує із навчанням для наших лікарів. Він вчить наших нейрохірургів, як виконувати найскладніші оперативні втручання, вчить нас відносин з батьками, в яких важко хворі пацієнти, вчить, як відноситися до своїх лікарських помилок і як робити, щоб їх було менше», - розповідає головний лікар міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт.  

Зокрема, минулого року нейрохірург Генрі Марш проконсультував близько 20 дітей та консультативно наглядав за надскладною операцією у дитини з пухлиною мозку. Тепер повторно оглянув пацієнтів, прооперованих під його керівництвом минулого разу, і опісля консультував дітей з нейрохірургічними захворюваннями – як правило, з важкими комбінованим вродженими патологіями або дітей, які вже були неодноразово оперовані в багатьох медичних закладах країни. Загалом за час візиту професор оглянув понад 50 дітей з Львівської, Волинської, Тернопільської, Закарпатської  областей та міста Львова. Також доктор консультативно наглядав за трьома операціями з важкою нейрохірургічною патологією, яку виконували його львівські колеги. Малоінвазивні оперативні втручання тривали близько 3-х годин. На завтра передбачена ще одна надскладна операція у супроводі доктора.

Окрім цього, Генрі Марш привіз з собою в подарунок обладнання, необхідне  під час операцій на мозку для фіксації операційного поля. Такого обладнання немає у Львові і в Західній Україні. За словами українського нейрохірурга Андрія Мизака, коли Генрі Марш побачив, що є така клініка у Львові, то він виявив неабиякий ентузіазм, щоб знайти це обладнання в Лондоні, купити і привезти власне у це відділення. Причиною цього було те, що він бачив, як працюють українські хірурги, бачив їхнє  бажання вчитися.

«Обладнання дозволяє дуже ніжно ставитись до тканин головного мозку і рухати ними в порожнині черепа, фіксувати їх в будь-яких позиціях. Для того, щоб рухати тканинами головного мозку, найкраще в світі, що існує – це цей прилад. Хірургія головного мозку завжди небезпечна і складна, і найскладніше часто буває оцінити ризики операцій. Але якщо обладнання краще, то можна ризики оперування трошки знизити. Бо до прогресу потрібно робити дуже багато маленьких кроків», - пояснив нейрохірург, професор Генрі Марш.

За словами начальника управління охорони здоров’я ЛМР Володимира Зуба, коли приймали рішення створити відділення дитячої нейрохірургії у міській дитячій лікарні, то розуміли складності, зокрема й брак фінансування на спеціалізоване обладнання. Але попри ризики, його створили, відкрили поруч сучасний діагностичний центр, і львівські хірурги постійно стажуються у кращих клініках світу. Також до Львова приїжджають відомі у світі нейрохірурги, зокрема Джеймс Рутка та  Генрі Марш, і вони допомагають як з обладнанням, так і діляться своїм знаннями.

"Відділення дитячої нейрохірургії було створено у 2013 році. І тобі було багато сумнівів, чи зможемо ми забезпечити належний рівень надання нейрохірургічної допомоги дітям, бо це дуже складний фах, що потребує дуже багато важкої діагностики, специфічного інструментарію. Ми створили таке відділення, бо дітей з нейрохірургічною патологією все більше і більше, і в Західному регіоні таких відділень не було, як не було і у Львові. Наші нейрохірурги познайомилися з доктором Джеймсом Руткою, пройшли стажування у клініці Торонто, і тепер професор Рутка приїжджає щороку і спільно виконуються операції. Тепер долучився і професор Генрі Марш, який передає свій безцінний досвід. Мета, яку ми поставили – стати лідером у дитячій нейрохірургії у Західному регіоні, і  ми поступово наближаємося до досягнення цієї мети", - зазначає начальник управління охорони здоров’я міста Володимир Зуб.

«Найкращі результати від нашої допомоги можуть бути саме тут, в цій лікарні, бо тут є молоді ентузіасти, які дуже хочуть працювати і покращувати навики. Доктор Марш бачить величезний потенціал у Львові, вважає, що в цій лікарні можна зробити багато. Нашою метою є створення настільки сучасного центру нейрохірургії, наскільки він мав би відповідати таким центрам в Європі», - наголосив український нейрохірург Андрій Мизак. 

Додамо, що таких високотехнологічних нейрохірургічних операцій у рік у відділенні міської дитячої клінічної лікарні виконують близько 70.

Довідка

Генрі Томас Марш – всесвітньо відомий нейрохірург з Великої Британії, кавалер Ордена Британської імперії, Член Королівської колегії хірургів, письменник. Навчався в Dragon School (Оксфорд) і Westminster School (Королівський коледж святого Петра). Отримав відзнаку Королівської медичної школи. Працює старшим нейрохірургом-консультантом в Лікарні св. Юрія, одному з найбільших британських центрів хірургії мозку.

З 1992 року працює з нейрохірургами пострадянських країн, зокрема й українськими. Про його діяльність у 2007 році знято британський документальний фільм Англійський хірург». У стрічці йдеться про медичну практику Генрі Марша в Україні, куди він приїжджає впродовж 20 років, аби ділитись досвідом із місцевими лікарями, а також консультувати й оперувати українських пацієнтів.

До 65 років Генрі Марш провів тисячі операцій на головному і спинному мозку та здобув безліч професійних нагород. Вийшовши на пенсію, написав «Історії про життя, смерть і нейрохірургію», в яких поділився роздумами про свою медичну практику. Книга стала бестселером, і перекладена на десятки мов. Український переклад вийшов у 2015 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ