Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Через корупцію уряд Орбана може позбутись європейського фінансування

Європейський Союз офіційно запустив свої нові бюджетні повноваження щодо верховенства права проти Угорщини, поклавши початок процесу, який в кінцевому підсумку може позбавити прем'єр-міністра Віктора Орбана понад 40 мільярдів євро фінансування від ЄС.

Як зазначає Bloomberg, ЄС ініціював бюджетну боротьбу з Угорщиною через корупцію.

Минулого місяця президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що настав час застосувати економічні санкції, щодо Угорщини, після того, як Уряду Орбана не вдалося забезпечити необхідні зміни зокрема у боротьбі з корупцією.

Цей план отримав необхідне схвалення від комісії сьогодні, 27 квітня.

Рішення вищого суду ЄС у лютому дозволило Комісії використати свої нові повноваження щодо Польщі та Угорщини після років запеклих суперечок з Варшавою та Будапештом щодо незалежності судів, свободи ЗМІ та прав ЛГБТ. 

Польща та Угорщина – єдині дві країни ЄС, які підпадають під так звану процедуру статті 7, яка може призвести до призупинення їхнього права голосу в ЄС. 

ЄС зробив неформальний перший крок у рамках своїх нових повноважень минулого року, надіславши листи до Польщі та Угорщини, щоб ті відповіли на звинувачення в тому, що кошти, надані блоком, могли бути піддані корупції або шахрайству, або що фінансові інтереси ЄС під загрозою.

"Ми ретельно оцінили" відповіді Угорщини "і наш висновок полягає в тому, що ми повинні перейти до наступного кроку" та запустити механізм умов, сказала фон дер Ляєн на початку цього місяця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ