Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Через плани закрити два відділення лікарні на Волині бунтують медики

На зарплату працівникам до кінця цього року не вистачає орієнтовно 4 мільйони гривень
фото з сайту Суспільне

У Рожищенській багатопрофільній лікарні через нестачу фінансування планують скоротити орієнтовно 50 працівників і закрити два відділення — пологове та дитяче. Про третє — інфекційне відділення — наразі не йдеться.

Про це розповів директор медзакладу Віктор Редзій під час виробничої наради з колективом, інформує Суспільне.

З його слів, до лікарні стало менше звертатися пацієнтів, зокрема 2022-го в пологовому відділенні було 300 пацієнток, цього року — 77 жінок.

"Майбутнього пологового стаціонару немає. На жаль, так склалася ситуація, що в нас майбутнього дитячого відділення немає. Ці послуги не користуються попитом, які були б конкурентноспроможними", — сказав директор медзакладу.

Попри те, що спеціалізованої медичної допомоги в цих відділеннях не буде, Рожищенська лікарня, зазначив Віктор Редзій, буде готова приймати дітей та породіль для надання невідкладної допомоги.

"Ясно, що ми мусимо надати допомогу і дітям, і вагітним, усякі ситуації можуть бути. Ми повністю не ліквідуємо ту службу. Ми будемо готові до надання будь-якої допомоги. Є у нас чергові лікарі, можемо надати невідкладну допомогу, є відділення реанімації, але спеціалізовану дитячу медицину має надавати заклад спеціалізований", — каже керівник.

На зарплату працівникам до кінця цього року, зазначив Віктор Редзій, не вистачає орієнтовно 4 мільйони гривень.

"Якщо скорочення не відбудеться до кінця року, то я не бачу шляхів виходу з цієї ситуації в наступному році. Станом на сьогодні у нас є 240 працівників. Звісно, мова не йде про лікарів, бо вони – це основа, без них лікарня не може існувати", — додав керівник медзакладу

Лікарка-педіатриня дитячого відділення Оксана Ткачук, яка прийшла на зустріч з колективом в актову залу лікарні, розповіла: вважає, що відділення прибуткове.

"Розмови йдуть давно, вже пів року. Казали, що з 1 вересня будуть закривати три відділення через те, що ми не приносимо грошей лікарні. Хоча це не є правдою. 200-300 тисяч відділення заробляє на місяць, з них тисяч 100 тисяч іде на зарплати медперсоналу", — каже лікарка.

З її слів, у дитячому відділенні працює десятеро людей: педіатр, медсестри і молодший медперсонал, котрі щомісяця лікують орієнтовно 35-40 дітей.

Лікарка терапевтичного відділення Валентина Ватащук розповіла, що відділення перевантажене

"Зазвичай, я була в червні у відпустці, а нас двоє на відділенні, то хворих було, що один не встиг виписатися, а інший уже сидить чекає на стільчику. Лікарня буде, в якому вже ракурсі — це друге питання", — каже терапевтка.

На зустрічі з колективом також був присутній міський голова В’ячеслав Поліщук. Він зазначив, що лікарня є комунальним підприємством міської ради.

"Станом на сьогодні лікарня забезпечує роботою на мінімальних потужностях. Це призводить до відтоку наших медпрацівників, до перевантаження одних пакетів послуг і не навантаження інших. На превеликий жаль, так є. Щоквартально звіт про фінансові речі, звіт невтішний – мінус 13 мільйонів", — сказав посадовець.

На виробничу нараду в лікарні прийшли місцеві жителі Рожища. Зі слів волинянки Віри Шварцкоп, більшість місцевих жителів їздять до медзакладів до Луцька.

"Я хочу зрозуміти в чому причина цього отакого рішення і хто таке рішення приймає. Сімейні лікарі дають направлення і людина їде куди хоче, і більшість жителів Рожища тепер їздять в Луцьк, бо там надають більш кваліфіковану допомогу", — зазначила жінка.

Збори трудового колективу тривали впродовж двох годин. Директор медзакладу Віктор Редзій зазначив, що процес оптимізації завершиться орієнтовно до кінця 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ